Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Setaunga om regnbågsflaggan: ”Jämlikhet ingen åsiktsfråga”

Från 2015
Uppdaterad 20.05.2015 19:43.
Regnbågsflaggan i motljus.
Bildtext Regnbågsflagga

Efter debatten om regnbågsflaggor på Stafettkarnevalen uttalar sig människorättsorganisationen Setas ungdomskommitté om flaggorna.

- Vi påminner att jämlikhet är ingen åsiktsfråga utan en grundförutsättning för att de unga kan må bra och delta på lika villkor. Hbtiq-personer finns överallt - i varje skola och vid varje idrottsfält, skriver Setaungdomarna på organisationens webbsida.

På tisdagen rapporterade Yle Västnyland att hejarklacken på Ekenäs högstadieskola förbjudits att använda regnbågstemat på Stafettkarnevalen. I dag på onsdag har skolans rektor Petri Nyberg ändå gett klartecken att använda regnbågsflaggan till hejarklacken.

Setaungdomarna är glada över att Ekenäs högstadieskolas ursprungliga beslut om att förbjuda regnbågsflaggorna under Stafettkarnevalen väckt så mycket debatt och visat på ett brett stöd till hbtiq-personer.

- Vi på Setas ungdomskommittén är väldigt stolta över eleverna som föreslog regnbågstemat och vill främja jämlikhet. Hbtiq-personer upplever en hel del osakligt bemötande, mobbning och diskriminering inom idrottsvärlden, i gruppidrott och inom skolidrotten, skriver ordförande för Setas ungdomskommitté Miro Jukka på Setas webbsida.

Också Setas ordförande, Panu Mäenpää, är tacksam för de röster som väckts under debatten. Han hoppas att debatten leder till att skolor och idrottsföreningar kommer på nya sätt att främja en trygg atmosfär för hbtiq-unga.