Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska SAS-piloter fortsätter strejkvarsla

Från 2015
Uppdaterad 21.05.2015 08:49.
SAS-plan på Arlanda i november 2012.
Bild: EPA/Johan Nilsson / SCANPIX SWEDEN OUT

De svenska piloterna på flygbolaget SAS hotar fortfarande med strejk. Strejken skulle börja redan vid midnatt, men parterna fortsätter förhandlingarna, rapporterar bland annat SVT.

Ett nytt besked om strejken väntas på torsdagen klockan nio finsk tid. Om de totalt 430 svenska piloterna strejkar ställs flera flyg till och från Sverige in.

Trots att förhandlingarna fortsätter har flera SAS-flygresor redan inhiberats, bland annat ett morgonflyg klockan 7:45 från Helsingfors till Stockholm.

Mer information om inställda flygresor hittas på Finavias webbsida. Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal mellan SAS-piloter och Svensk pilotförening har pågått sedan årsskiftet, men förra veckan blev det en ordentlig kris mellan parterna.

Krisen handlar bland annat om att flygbolaget vill att piloterna ska kunna anpassa sig efter efterfrågan och flyga mer när efterfrågan är störst och flyga mindra när efterfrågan är mindre. Piloterna vill däremot ha arbetstrygghet och en balans i arbetsturerna.

Norska piloter strejkar

Förhandlingarna mellan det norska pilotfacket och SAS avslutades tidigt under morgonen, vilket innebär att sex norska piloter strejkar från och med idag.

– Avtalet som blev presenterat för oss var betydligt sämre än det vi hade. Den viktigaste saken för oss var arbetsmiljön och arbetsbelastningen. Pengar hann vi inte prata om. Men vi har inga avsikter att ställa stora lönekrav, säger ledaren för det norska pilotfacket Rude Sundland till NRK.