Elisa kapade makten på Anvias bolagsstämma
Elisa tog Anvias styrelse och bolagsstämma med överraskning på onsdag. Via ett utslag från tingsrätten ogiltigförklarades 6 500 aktier och lika många röster. Det gav Elisa med cirka 30 procent av aktierna enkel majoritet på bolagsstämman.
Elisa tog tillfället i akt och körde fram 14 egna namn till förvaltningsrådet. Efter omröstning 26 808 mot 24 943 röster fick Elisa sin namnlista godkänd. Förvaltningsrådet är viktigt eftersom det väljer styrelse på höstmötet.
- Det var en fullständig överraskning för mig och styrelsen att det kan gå till på det här viset, säger styrelseordförande Bengt Beijar.
Hos storägaren Elisa är Beijar inte vidare populär. Telecomjätten har försökt få bort honom som styrelseordförande utan att lyckas. Både styrelsen och förvaltningsrådet har gett Beijar sitt fulla stöd.
Anledningen är förstås att Beijar arbetat för ett självständigt Anvia, medan Elisa försöker ta över bolaget. Men det har gått trögt. Efter flera månaders uppköp har Elisa fortfarande inte kommit över mer än 30 procent av aktierna.
Bolagsstämman skall fortsätta
Inom tre månader ska en fortsättning på bolagsstämman hållas. Styrelsen och den operativa ledningen beviljades ansvarsfrihet, men inte fullt ut.
Till den del det gäller insamlingen av fullmakter av förtroendemän vill Elisa syna operationen närmare i sömmarna. Frågan som utreds är förstås om något gått fel och om någon bör ställas till svars.
I samma veva sköts också beslut om dividendutbetalning på nästa möte.
Anvias framtid avgörs i höst
Påstår man att Anvias framtid avgörs i höst av förvaltningsrådet håller Bengt Beijar med. Det trettio personer stora förvaltningsrådet utser ju styrelse och nu fick Elisa in 14 egna namn.
Beijar vill fortsätta som styrelseordförande, han är vald till 2017, men nu gäller nya maktkonstellationer.
- Elisa kan förnya hela styrelsen om man så vill, säger Beijar.
Nu är frågan om holdingbolaget S4F nöjer sig med att bli sidsteppat på bolagsstämman. S4F har ju tagit över bolagen Dignus, Puhelinvoima och Lännen viestintä som tillsammans äger drygt 6 500 Anvia-aktier som inte fick nyttjas.
I gengäld för de tre bolagen fick Anvia aktier i S4F, som hör till Finnetgruppen. Om S4F agerar för att häva tingsrättens utslag kan det bli aktuellt med en helt ny bolagsstämma där allt måste tas om.
- Det är upp till S4F hur de ser på saken, säger Bengt Beijar.