Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sunderland säkrade kontraktet

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Dick Advocaat och Lee Cattermole fixade kontraktet i London.
Bildtext Advocaat och Cattermole kunde andas ut.
Bild: AFP / Lehtikuva

Sunderland kommer i höst att inleda sin nionde raka säsong i den engelska fotbollens högsta serie, Premier League. Saken blev kristallklar på onsdagskvällen, när laget försvarade sig till ett 0-0 resultat borta mot Arsenal.

Det var ett försvarsinriktat och välorganiserat Sunderland som intog Arsenals hemmastadion på onsdagen, och den sega kampen gav önskat resultat efter 90 spelade minuter. Sunderland fullbordade således vändningen av en negativ trend under Dick Advocaat, som tog över efter sparkade Gus Poyet i mars.

– Jag är oerhört stolt över spelartruppen. De har nått så här långt och gett allt de har. Rent organisatoriskt var vår insats fenomenal. Jag måste ärligt säga att jag blev tårögd, sade Advocaat till BBC efter matchen.

Resultatet 0-0 innebar att laget fick med sig den poäng man behövde för att kunna vara säkra om sin Premier League-status inför veckoslutets avslutande 38:e omgång.

Nu är det enda ovissa i bottenstriden huruvida Hull eller Newcastle kommer att göra redan nedflyttningsklara Burnley och QPR sällskap i The Championship nästa säsong.

Newcastle (36 poäng) ligger ovanför nedflyttningsstrecket och möter West Ham på hemmaplan medan Hull (34 poäng) nedanför strecket får Manchester United på besök.

Hull måste vinna för att klara kontraktet. En Hull-seger och oavgjort för Newcastle skulle innebära nedflyttning för Newcastle, som har en kraftigt svagare målskillnad (Newcastle just nu -25, Hull -18).

Vinner Newcastle har Hulls insats ingen betydelse, då överlever Newcastle.

Arsenal verkar däremot ha säkrat tredjeplatsen i Premier League och går därmed direkt in i nästa års Champions League-gruppspel.

För att Manchester United (just nu fyra) ska kunna passera Arsenal krävs att de tar in tre poäng och sju måls målskillnad i i veckoslutet.