Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rättegång: Bomben i Korsnäs

Från 2015
Uppdaterad 14.12.2020 14:59.
Åklagaren kräver 12 års ovillkorligt fängelse för bombmannen i Korsnäs.
Bildtext Åklagaren kräver 12 års ovillkorligt fängelse för bombmannen i Korsnäs.
Bild: YLE/Hans-Mikael Holmgren

Tolv års ovillkorlig fängelsedom. Det är åklagarens yrkande mot den man som placerade en bomb på en kvinnas bil i Korsnäs före jul. Rättegången inleddes på torsdagen.

Enligt åtalet, som offentliggjordes på torsdag morgon, hade mannen inte enbart placerat en bomb innehållande upp till 520 gram dynamit på kvinnans bil.

Han hade dessutom placerat en "stor mängd" filtspikar tillsammans med bomben i den väska som han satte på motorhuven på kvinnans bil.

Detonerade när hon rörde väskan

Utlösningsmekanismen var speciell, nästan som hämtad ur en film. Mannen hade försett väskan med en så kallad dragströmsbrytare som var kopplad till ett snöre som satt fast i bilen. När kvinnan tog tag i väskan för att flytta den bort från hennes bil utlöstes bomben.

Kvinnan skadades allvarligt. Sprängkraften var så stor att hennes bil totalförstördes. Dessutom skadades tre andra bilar som stod i närheten. Skademekanismen var potentiellt livsfarlig, enligt åtalsskriften.

Ser gärningen som grov

Gärningen har även förorsakat allvarlig allmän fara då sprängladdningen var placerad på en plats dit flera personer hade tillträde, skriver åklagaren. Dessutom har sprängladdningen varit maskerad som ett ofarligt föremål (placerad i en gammal väska), enligt åklagaren som anser att gärningen bör anses som grov.

"Borde dömas för mordförsök"

Åklagaren kräver att mannen döms för mordförsök och yrkar på tolv års ovillkorlig fängelsedom. Han är sedan tidigare dömd för flera andra brott.

Mannen har erkänt att han placerade en sprängladdning på kvinnans bil utanför radhuset där hon bor.

Du kan följa med rättegången i Vasa tingsrätt här:

Transkriberingen av rättegången finns inte kvar då systemet inte längre är tillgängligt. 14.12.2020