“Spara upp till 40 procent av brännoljan” - omöjligt, säger experter
Om man häller en liter särskilt tillsatsämne i 2 000 liter brännolja så kan man spara upp till 40 procent av brännoljekostnaderna. Det hävdar ett företag som marknadsför sin produkt, tillsatsämnet Pari. Men experter på förbränning som Yle Nyheter har talat med anser entydigt att det är en bluff.
Tillsatsämnet Pari säljs av familjeföretaget Turun Pari nära Åbo och kostar cirka 100 euro litern, om man köper det i fem liters kanistrar. Det är riktat både till företag och konsumenter, och ämnet används bland annat av flera växthusodlare i Närpes. Stefan Fred är en av dem.
- För min del så sparar det ju nog märkbart med olja och mellan 30 och 40 procent har jag nog sparat.
Fred förekommer också i en reklam för produkten. Hans växthus använder drygt 70 000 liter brännolja per år vilket innebär att han försiktigt räknat har betalat mer än 2 000 euro för tillsatsämnet i fjol.
Yle Nyheter har dessutom talat med två andra växthusodlare som verkar sakna koppling till familjeföretaget, och som också upplever att de har sparat 30-40 procent med hjälp av Pari. De säger ändå att det kan vara svårt att veta, eftersom vädret och antalet soltimmar varierar från år till år.
“Det fungerar inte”
Problemet är bara att experter är övertygade om att man inte kan spara upp till 40 procent av brännoljekostnaderna med hjälp av ett tillsatsämne.
- Det låter väldigt osannolikt. Nej, det fungerar ju inte. Under åren har det marknadsförts många sådana här mirakelmedel och de har ju testats nån gång då och då. Det har alltid visat sig att de förstås inte har någon som helst effekt, säger Ingemar Denbratt, professor i förbränning vid Chalmers tekniska högskola i Sverige.
Det nu aktuella ämnet verkar ändå hjälpa till med att hålla oljepannan ren, men kan enligt Nils-Olof Nylund på Teknologiska forskningscentralen VTT högst ha en marginell effekt när det gäller att spara bränsle, om ens någon alls.
- Jag tycker att det luktar lite skumt det här hela, faktiskt. Verkningsgraden på en oljepanna som fungerar bra är över 90 procent. Höjer du 90 procent med 40 procent, så var hamnar du?
Det är alltså helt omöjligt då?
- Det är helt omöjligt.
Han tillägger att välkända utländska leverantörer av tillsatsmedel hävdar att deras produkter kan höja verkningsgraden med 2%. Att det är en realistisk nivå.
Högre temperatur
Marko Valkama på familjeföretaget Turun Pari håller ändå fast vid att deras tillsatsämne verkligen kan leda till att man sparar upp till 40 procent av brännoljekostnaderna.
- Det är fysikalisk fakta. Ju hetare ämnet är desto snabbare får man det att brinna. Strålningsvärmen skapas utgående från lågans temperatur, men i fjärde potens. Vårt ämne gör att oljelågans temperatur ökar med mellan 50 och 100 grader. Och när en oljepanna bränner oljan ungefär i 1 100-1 200 grader så kan man slå på 100 grader på det och dra slutsatser om vad det innebär för strålningsvärmen.
Efter intervjun vill Marko Valkama ändra sitt uttalande om att lågans temperatur stiger med mellan 50 och 100 grader till att ämnet höjer temperaturen märkbart.
Professor Denbratt på Chalmers tekniska högskola håller inte med.
- Om man höjer temperaturen 100 grader så ökar man värmeöverföringen lite grann men varför en 100-gradig ökning skulle ske kan man ju fråga sig, och varför i såfall verkningsgraden skulle bli såpass mycket bättre, nej det finns ingen fysikalisk förklaring till det faktiskt.
Lamt intresse och dyr forskning
Företagaren Valkama menar att Teknologiska forskningscentralen VTT inte har varit intresserad av att granska företagets produkt. Det överraskar inte Nils-Olof Nylund på VTT som säger att det för en expert är lätt att konstatera att det handlar om en bluff. Då är det inte i centralens intresse att satsa tid och pengar på en officiell undersökning.
- VTT är inte en oberoende aktör, anser Ville Valkama som också jobbar vid familjeföretaget Turun Pari.
På Chalmers tekniska högskola anser man däremot att VTT är oberoende.
Marko Valkama, er produkt Pari har ändå sålts i några år nu. Har ni försökt få någon annan pålitlig aktör att granska den och ge ett utlåtande om hur väl den faktiskt fungerar?
- Vi har kollat var det skulle vara möjligt. Det finns sådana laboratorier till exempel i Norge och Tyskland, men de kräver så stora investeringar och vi har inte ännu kommit till det stadiet att vi har tid att satsa på det här. Men vi har nog vetenskapliga resultat om vår produkt.
Ni har alltså låtit göra vetenskapliga studier? Kunde vi få ta del av dem?
Med vetenskapliga studier menar jag till exempel att vi har ett tiotal kunder som alla har lyckats spara lika mycket brännolja efter att de tog i bruk vår produkt. Det är vetenskap det.
― Marko Valkama
- Med vetenskapliga studier menar jag till exempel att vi har ett tiotal kunder som alla har lyckats spara lika mycket brännolja efter att de tog i bruk vår produkt. Det är vetenskap det.
Konkurrens- och konsumentverket har en helt annan syn. Verkets jurist Katri Väänänen förklarar man vad det är som gäller när det handlar om marknadsföring.
- Om någon framför ett konkret påstående om en produkt så måste det också bevisas med pålitliga vetenskapliga studier.
Enligt Väänänen räcker det alltså inte att hänvisa till ett antal nöjda kunder, vilket Turun Pari nu gör, utan det gäller att hänvisa till pålitliga vetenskapliga studier. Det innebär att myndigheten troligen kommer att granska företagets marknadsföring närmare och kanske också kräva förändringar i den. Tre personer har klagat till Konkurrens- och konsumentverket den här månaden om tillsatsämnet.
“Inverkar positivt på skörden”
När tillsatsämnet Pari används i växthus sägs det också kunna öka skörden och effektivera blomningen. Det har ändå växthusodlaren Stefan Fred inte observerat.
- Jag har inte märkt något, det måste jag ärligt säga. De som säljer ämnet påstår ju nog att det ska inverka på skörden, men det kan jag inte uttala mig om. Det beror på så mycket annat i ett växthus, väder och vind och sånt.
Men du har ju i samråd med Turun Pari skrivit under ett dokument där det står att du är säker på att användningen av tillsatsämnet märkbart har bidragit till er odlingsframgång?
- Jo, det har jag. Men just det året som det gällde så kom det nog en större skörd, men det beror ju på soltimmar och sånt. Och hur man lyckas med allt det övriga i växthuset. Det finns tiotals faktorer som kan inverka på skörden.
"Fina framtidsutsikter"
Fred känner sig ändå säker på att han inte har blivit lurad att använda ett humbugmedel utan effekt.
- Ja, det är jag. Den mindre oljemängd som går åt bevisar det här. Mina konkurrenter eller mina odlingsbröder har sagt att jag borde testa utan tillsatsämnet ett år, men jag har inte råd att vara utan det ett år, tyvärr. Och vem ska bekosta det då i såfall.
Samtidigt ser företaget bakom tillsatsämnet Pari en stor tillväxtmöjlighet för sin produkt.
- Potentialen är mycket stor och vi försöker hela tiden utveckla vårt företag så att vi kan börja exportera. Vi vill växa till en sådan storleksklass att varje finländare kan vara stolt över den miljövänliga teknologi som vi producerar, säger Marko Valkama.