Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norska piloter på SAS strejkar - svenska piloter avblåser sin strejk

Från 2015
Uppdaterad 21.05.2015 11:20.
Grupp av SAS flygplan
Bild: EPA/JOHAN NILSSON / SCANPIX SWEDEN OUT

Norska piloter på flygbolaget SAS strejkar, rapporterar NRK.

Sex av piloterna går i strejk i dag. Resten av de drygt 300 norska SAS-piloterna fortsätter som vanligt, men också de kan börja strejka senare.

– Avtalet som blev presenterat för oss var betydligt sämre än det vi hade. Den viktigaste saken för oss var arbetsmiljön och arbetsbelastningen. Pengar hann vi inte prata om. Men vi har inga avsikter att ställa stora lönekrav, säger ledaren för det norska pilotfacket Rude Sundland till NRK.

Strejken kommer inte att påverka SAS flygtrafik i Norge.

Svenska piloter fick avtal

De svenska piloterna vid flygbolaget SAS har däremot dragit tillbaka sitt strejkvarsel.

Parterna uppges ha ingått ett avtal i morse efter förhandlingar hela natten.

Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal mellan SAS-piloter och Svensk pilotförening har pågått sedan årsskiftet, men förra veckan blev det en ordentlig kris mellan parterna.

Krisen handlar bland annat om att flygbolaget vill att piloterna ska kunna anpassa sig efter efterfrågan och flyga mer när efterfrågan är störst och flyga mindre när efterfrågan är mindre. Piloterna vill däremot ha arbetstrygghet och en balans i arbetsturerna.

SAS meddelar nu att bolaget kommit överens med tre av fyra pilotföreningar om nya avtal vilket innebär att merparten av SAS piloter omfattas av nya skandinaviska kollektivavtal.

SAS hade i förebyggande syfte ställt in flygningar för att undvika att resenärer skulle bli strandsatta vid en eventuell strejk.

Mer information om inställda flygresor hittas på Finavias webbsida.