Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amnesty: Qatar har svikit fotbollsarbetarna

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.

Människorättsorganisationen Amnesty International kritiserar i en färsk rapport Qatar och det internationella fotbollsförbundet FIFA för förberedelserna inför fotbolls-VM.

Amnesty anser att Qatar trots löften och påtryckningar inte gjort tillräckligt för att förbättra situationen för 1,5 miljoner gästarbetare som arbetar i Qatar, ofta i usla förhållanden.

- I fall inte Qatar snabbt gör något finns risken att de förändringar landet utlovat rinner ut i sanden och det blir ett pr-trick genom vilket Qatar kan få ordna VM-turneringen. Vi kan inte se att Qatar gjort något konkret för att förbättra situationen, säger Amnestys forskare Mustafa Qadri.

I rapporten kommer det också fram att det ifjol dog 441 indiska och nepalesiska gästarbetare i Qatar.

Kafala-systemet försvårar för gästarbetaren

Amnesty pekar ut Qatar också för att inte ha gjort tillräckligt för att omforma lönesystemet och slopa det så kallade kafala-systemet som innebär att arbetare inte får byta arbetsgivare eller lämna landet utan tillstånd från arbetsgivaren.

Många arbetare talar också om förseningar i löneutbetalningarna och praktiken kring att arbetare måste ge sitt pass åt arbetsgivaren.

Amnesty kräver att FIFA skrider till åtgärder för att förbättra situationen för gästarbetarna.

Qatar kritiseras också för att en reporter från BBC greps i landet i samband med att BBC utreder situationen för gästarbetarna i landet.

Qatar ska stå värd för fotbolls-VM år 2022.