Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Här är höjdpunkterna i kvällens ESC-semifinal!

Från 2015
Uppdaterad 22.05.2015 02:30.
Måns Zelmerlöw på Eurovisionsscenen.
Bildtext Sveriges Måns Zelmerlöw och armén av sträckgubbar.
Bild: EBU / Thomas Hanses

Dags för semifinal nummer 2 i Eurovision Song Contest 2015. Arrangören ORF har lovat att allt ska vara smidigare än i tisdags, inte minst avslöjandet av vilka länder som gått till final, vilket ju blev utomordentligt hafsigt i den första semifinalen.

I kvällens tävling finns också flera riktigt starka låtar. Vi har listat höjdpunkerna du absolut inte ska missa!

1. Knez för Montenegro
Det finns gott om tonåriga artister i årets Eurovision. Inget fel på det förstås, men samtidigt känns det ganska skönt när en äldre och mer rutinerad artist dyker upp på scenen. Knez sjunger som en gud, han har med sig en gäng sköna körsångerskor (en av dem är hans dotter) och det hela blir en proffsig, vacker och gåshudsframkallande helhet.

Norges Eurovisionshopp Morland och Debrah Scarleett.
Bildtext Norges Mörland och Debrah
Bild: EBU / Thomas Hanses

2. Mörland och Debrah Scarlet för Norge
Vi vet inte ännu heller vad det var för hemskt Mörland gjorde i sin tidiga ungdom, men inte orkar vi bry oss heller när paret kommer igång. Det är egentligen en konstig sång, mörk och lite ruggig, men vi är trollbundna från början till slut. Debrah Scarlett ser dessutom ut att ha klivit rakt ut från en renässansmålning, numret är sparsmakat och elegant.

3. Aminata för Lettland
Lettland låter såsom väldigt många andra länder i år en begåvad kvinnlig solist i vacker klänning ta hand om bidraget. Men Aminata är någonting helt annorlunda. Inte sedan Loreen har så underliga dansmoves sett så naturliga ut på scenen. Risken finns att Love Injected är lite för komplicerad för att övertyga vid första lyssningen, så en finalplats är inte på något sätt garanterad. Men vi är djupt imponerade!

4. Måns Zelmerlöw för Sverige
Föga överraskande är det Måns som får det största jublet i arenan, och det förtjänar han. Även om vi som följt med Melodifestivalen har hunnit se numret ett antal gånger är det mäktigt med streckgubbar, fjärilar och stjärnor. Måns själv i läderbyxa och underskjorta är het som en nystekt wienerschnitzel.

San Marinos Eurovisionsbidrag på scenen.
Bildtext San Marino har lånat Paradise Oscars jordglob.
Bild: EBU / Thomas Hanses

Kvällens ofrivilliga komik: San Marino
Anita och Michele är bara 16 år gamla, den yngsta duon i eurovisionshistorien. Låten är däremot skriven av Ralph Siegel, snart 70. Ingen vet riktigt vartåt det ska bära av med låten, refränger sätter igång utan förvarning, Anita försöker sig på en liten rap-sekvens, Michele spelar över som en stumfilmskådespelare och vi vill krypa ner under bordet och skämmas med dem. Hoppas det finns bra skolkuratorer i San Marino så artisterna inte blir traumatiserade för livet...

Kvällens morjens!
I en underhållande insert får vi se arkivmaterial från röstningsräknandet under tidigare eurovisionssår. Enorma telefonlurar, tröga poängtavlor, uttråkade kedjerökande artister som knappt orkar bry sig om vem som vinner för att räknandet går så långsamt. Men i inserten syns också ett välbekant monster från Rovaniemi och en rappare från Grankulla. Missa inte!

Semifinal 2 med svensk referat sänds i TV2, i Radio Vega och på Yle Arenan med start klockan 22.00.

Mer om ämnet på Yle Arenan