Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Runda munkar nu också i Lovisa

Från 2015
Yvonne Wolff-Bonsdorff
Bildtext Yvonne Wolff-Bonsdorff säger att Runda Munken satsar på längre öppethållningstider.

Runda Munken öppnade i Lovisa förra veckan. Kaféet kan stoltsera med över 120 importerade tesorter. Och förstås en massa munkar.

Egentligen var det lite av en slump att kaféet Runda Munken bestämde sig för att utvidga sin verksamhet till Lovisa. Yvonne Wolff-Bonsdorff driver kaféet tillsammans med sin man Timo Bonsdorff. Paret sökte egentligen efter ett passande utrymme i Borgå.

– Men vi hittade inget lämpligt utrymme eftersom vi är ganska kräsna. Vi hade först tänkt att Borgå vore ett bra alternativ eftersom där fanns en nisch för ett kafé specialiserat på te.

Men hon är mycket nöjd med kafét i Lovisa. Stället renoverades och är nu inrett i en gammaldags stil. I salongen skapar de orangea väggarna en mysig atmosfär och i toaletten hänger en ståtlig kristallkrona. Snart kan gästerna också sitta ute i trädgården och njuta av en te- eller kaffekopp.

Runda Munken i Lovisa.
Bildtext Inredningen är gammaldags och trivsam.

– Lovisa är en svenskspråkig och trevlig bygd, vi trivs väldigt bra konstaterar hon.

Perfekt för en teälskare

Wolff-Bonsdorff är sjäv en teentusiast och ville satsa på ett stort tesortiment. Teet är av bästa kvalité och importeras från en återförsäljare i Tyskland.

Yvonne Wolff-Bonsdorff visar upp olika tesorter.
Bildtext Det finns redan 120 tesorter, och mera kommer det att bli.

Förutom teet finns det en massa söta och salta bakverk till salu. Allting bakas av företaget själv. Just nu sker produktionen i Nordsjö, men kommer snart att flytta till Mäntsälä.

För tillfället finns det tre stycken Runda Munken kaféer. I Nickby, Nordsjö och i Lovisa. I juni kommer ett fjärde kafé att öppnas i Mäntsälä.

Långa öppethållningstider

Strömmen av kunder har varit strid under de senaste dagarna.

– Vi har haft över hundra kunder varje dag sedan vi öppnade. Det har varit en verkligt positiv överraskning.

Man kan fråga sig om det finns tillräckligt med kunder i Lovisa. Yvonne Wolff-Bonsdorff är övertygad om att konkurrensen inte är ett problem eftersom Runda Munken satsar på långa öppethållningstider.

–Vi har öppet på kvällarna på både vardagar och på veckosluten. I Lovisa har det inte funnits något ställe dit man kan gå lite senare på dagen, så vi tror att det kommer att locka kunder.

Redan nu har hon fått mycket positiva kommentarer av kunderna om öppethållningstiderna.

Munkarna är populära

Runda Munken är ursprungligen ett cateringföretag, och man kan fortfarande beställa både söta och salta bakverk till sina egna tillställningar.

Någon kanske undrar varifrån själva namnet kommer ifrån, Runda Munken kan ju te sig aning lustigt.

– När vi öppnade vårt första kafé i Nickby sålde vi otroligt många munkar. Och sedan beslöt vi oss för att döpa stället till Runda Munken, berättar Wolff-Bonsdorff.