Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vad betyder regnbågsflaggan?

Från 2015
Uppdaterad 21.05.2015 18:17.
Tvättlina med kläder i regnbågens färger

Varför skapar en regnbågsflagga så mycket rabalder i Svenskfinland?

Under de senaste dagarna har det förts en diskussion om huruvida elever ska få flagga med regnbågsflaggan på Stafettkarnevalen, den stora finlandsvenska idrottsfesten som går av stapeln varje år.

Det handlar om att låta folk vara som de är

Det är tydligt är att det råder delade meningar om vad den här flaggan egentligen representerar och vilken laddning den egentligen har. Vissa kallar det ett politiskt ställningstagande, andra menar att det är ett stöd för mänskliga rättigheter.

Oscar Ohlis, ordförande för Regnbågsankan är inne på den senare linjen:

- För mig personligen betyder det mångfald och respekt för mänskliga rättigheter, säger han.

Olivia Casagrande, hejarklacksansvarig på Ekenäs högstadieskola, håller med om mångfalden.

- Det handlar om att låta folk vara som de är, säger Olivia

Inte bara HBTQ

Oscar säger att medan betydelsen ofta förknippas med sexuella minoriteter så kan den ha utvidgad betydelse. I slutändan handlar det om att alla människor är lika värda. I idrottssammanhang kan det till exempel även handla om jämlikhet för folk med annan etnicitet och ursprung eller funktionshinder.

Oscar Ohlis, en av vegas sommarpratare 2014 blickar bakåt, ser fundersam ut, klädd i kragskjorta och slips i ett vitt rum
Bildtext Oscar Ohlis ser flera betydelser för regnbågsflaggan

- Sedan kan det ju handla om att alla ska ha möjligheter oavsett ekonomisk bakgrund, säger Oscar. Att spela hockey, till exempel, är ju sjukt dyrt, och alla föräldrar har inte möjlighet att betala för det.

Olivia menar att mångfalden de hade tänkt sig att flagga för under Stafettkarnevalen även kan utsträckas till skolans miljö överhuvudtaget.

Den politiska regnbågen

Flaggor med regnbågens färger har använts i andra sammanhang också. I början av 1900-talet turnerade den amerikanska metodistprästen James William van Kirk i Europa med ett fredsbudskap och en ”världsflagga” som avbildade regnbågsränder och ett jordklot.

Den italienska fredsflaggan är ett annat exempel. Den började användas aktivt under 1960-talet och har till skillnad från HBTQ-rörelsens flagga sju färger istället för sex, och färgerna är placerade i en annan ordning.

När HBTQ-rörelsen införde sin regnbågsflagga som en symbol i San Francisco på 1970-talet var den mera politiskt laddad

Olika varianter av regnbågsflaggan har också använts av allt från sydamerikanska stater till ryska, patriotiska rörelser.

När HBTQ-rörelsen införde sin regnbågsflagga som en symbol i San Francisco på 1970-talet var den mera politiskt laddad, för då hade inte sexuella minoriteter samma rättigheter som man har i dag, menar Oscar.

Mer allmän symbol än politik

Idag skulle han säga att den politiska laddningen överlag avtagit – nu är det mera en symbol för mångfald, mänskliga rättigheter och kärlek, möjligheten att vara sig själv.

- Men regnbågsflaggan betyder nog mest för dem som tillhör sexuella minoriteter, tror Oscar. Man känner sig inkluderad och känner att man har folk som stöder en. När jag gick i högstadiet och gymnasiet så kände jag nog mig lite utanför.

Att just regnbågsflaggan skapar så mycket kontrovers här i Finland just nu tror Oscar beror på att HBTQ-frågor fått mycket uppmärksamhet överlag den senaste tiden.

nu är det mera en symbol för mångfald, mänskliga rättigheter och kärlek

- Tahdon 2013-kampanjen skapade ju mycket diskussion, och frågor som rör sexuella minoriteter har tagits upp mycket i media, och många tycker kanske att idrott ska vara idrott där man inte ska blanda in den här frågan.

För många förblir regnbågsflaggan ett politiskt ställningstagande, och även om man inte har något emot det den står för så vill man kanske inte ta den diskussionen i vissa sammanhang eller flytta fokuset från någonting annat.

- Men så länge olika minoriteter inte är jämlika i samhället så måste man ju lyfta fram det, säger Oscar.

Samtalet fortsätter, även om beskedet i går var att Ekenäseleverna ska få flagga precis som de vill. Om du vill gå med i debatten kan du göra det här och här.