Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Trä för hela slanten i Fiskars

Från 2015
Uppdaterad 22.05.2015 06:15.
Lampor av trä på Fiskars sommarutställning
Bildtext Lampor av trä i Fiskars. Den mellersta har skapats av japanen Kotaro Kubo.
Bild: Yle/Monica Slotte

Andelslagets sommarutställning We love wood(s) presenterar trä som material och inspirationskälla. Utställningen förenar lokala hantverkare och inbjudna formgivare.

Keramikern Karin Widnäs blev väldigt inspirerad av årets utställningstema i Fiskars.

I skogen bakom sitt hus hittade hon en gren från en gran med spår efter barkborrslarvens framfart. Mönstret som larven hade åstadkommit på grenen gav henne idén att undersöka fenomenet med keramiska medel. Hon gjorde en gipsmodell av grenen och en avgjutning i keramik som brändes.

Detalj ur keramikern Karin Widnäs verk som gjutit en barkborres väg i trädgrenar.
Bildtext Karin Widnäs har inspirerats av barkborrens framfart
Bild: Yle/Monica Slotte

Larvmönster

Det slutliga verket som visas på utställningen är en samling grenar i keramik som hänger från taket som ett gungande grenverk.

- Jag har kopierat naturen och strävat efter att få fram dekoren som larven åstadkommer. Barkborren gör stor skada och är säkert alla skogsägares fasa. Samtidigt åstadkommer den ett fascinerande mönster. Den dekorativa stigen kommer fram först då trädet barkas, berättar Karin Widnäs.

Verk av Karin Widnäs och Knut Wold på Fiskars sommarutställning 2015: We love wood(s)!
Bildtext Karin Widnäs keramiska verk. I bakgrunden Knut Wolds skulptur.
Bild: Yle/Monica Slotte

Widnäs påminner om att trä är ett naturligt material i Fiskars. Bruket grundades i tiderna för att här fanns så stora skogar.
Utställningen tar också fasta på det lokala kunnandet när det gäller att känna och hantera olika träslag.

Samarbete och nyheter

Utställningens arkitekt och kurator Kirsi Gullichsen har bjudit in formgivare och lokala finsnickare. Hantverkarna kommer från Fiskars bruk, formgivarna kommer från andra håll i Finland och Norden.

Ben af Schultén och Kari Virtanen har skapat en rumsavdelande skärm som kan modifieras.
Bildtext Ben af Schultén har skapat skärmen som avdelar rummet
Bild: Yle/Monica Slotte

- Det handlar om väldigt fin formgivning, konstaterar Karin Widnäs och syftar på den stora mängd nya produkter som presenteras på utställningen.

Snickaren Minna Kolehmainens stol ger sken av att vara mjuk och tygbeklädd men sitsen är vid närmare påseende gjord av trä.

I verket Sovställe har arkitekten Pekka Helin och finsnickaren Hannu Raatikainen skapat en mångsidig hyllkonstruktion som kan hänga eller staplas och rymma papper, vattenglas eller läslampa.

Pekka Helin och Hannu Raatikainen har skapat praktisk förvaring: Sovställe
Bildtext Sovställe fungerar dygnet runt
Bild: Yle/Monica Slotte

Naturen inspirerar

Många fina lampor presenteras på sommarutställningen i Fiskars i år. En av dem har skapats av japanen Kotaro Kubo som studerar vid Aaltouniversitetets avdelning för utrymmes- och möbeldesign. Kubo fick idén till sitt arbete från ett lindfrö. Han fattade intresse för fröets organiska form där funktion och estetik smälter samman.

Den norske skulptören Knut Wold deltar med massiva skulpturer i trä. De har med sin konstruktion och storlek drag av arkitektur.

Howard Smith ställer ut en serie små skulpturer som är gjorda av träbitar han hittat. De kan ha formats av naturen eller av en tidigare formgivare. Smith, som är andelslaget Onomas hedersmedlem, har ändå snidat eller på något sätt bearbetat varje bit. I We love woods har ett gammalt öskar fått nytt liv.

Starkt andelslag

Andelslaget Onoma har för närvarande 120 medlemmar och mår bra, säger ordförande, glaskonstnären Camilla Moberg. Ifjol fick man 12 nya medlemmar.

- Vi har våra tre ben som vi står på: butiken, residensverksamheten och utställningarna. Sommarens utställning har 50 deltagare av vilka 28 är andelslagets medlemmar och 22 kommer utifrån.

Laura Väres taklampa Aava är gjord av faner.
Bildtext Taklampan Aava är gjord av faner
Bild: Yle/Monica Slotte

Den aktuella utställningen är också tänkt att visas utomlands. Den presenterar nya produkter som kan exporteras.

- Det är ju andelslagets uppgift att hjälpa sina medlemmar med marknadsföring och internationalisering. Det är en bit som konstnärerna oftast ogärna gör själva. Vi som skapar produkterna vill helst koncentrera oss på hantverket och behöver därför hjälp med informationen.

Bänken Gungande har formgivits av bröderna Antrei och Sakari Hartikainen
Bildtext Bröderna Antrei och Sakari Hartikainen har gjort bänken Gungande
Bild: Yle/Monica Slotte

Finskt trä utomlands

Är trä då det kort som tar den finska exporten ännu längre?

- Jo, absolut. Det är ju vår nationella rikedom. Det finns stor efterfrågan och träet har stora möjligheter, säger Karin Widnäs.

Keramikern Karin Widnäs och Andelslaget Onomas ordförande, glaskonstnären Camilla Moberg på sommarutställningen i Fiskars.
Bildtext Formgivarna Karin Widnäs och Camilla Moberg
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Hon har gott hopp om att formgivningen och det lokala hantverket överlever också en morgondag och en ny regering.

- Svåra tider ger nya möjligheter.

Sommarutställningen We love wood(s) visas i Kopparsmedjan i Fiskars 24.5 - 20.9

Yle Västnyland - Spela upp på Arenan