Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Videor kan inte jämföras med förberedande besök på BB"

Från 2015
Uppdaterad 22.05.2015 14:16.
Maria Fagerholm och dottern Freja.
Bildtext Maria Fagerholm fick gå på förberedande besök till Barnmorskeinstitutet men när hon skulle föda dottern Freja var det fullt där så hon skickades till Jorvs sjukhus.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

Videor och interaktiva bilder på förlossningsavdelningar ersätter de förberedande besöken på avdelningarna i huvudstadsregionen.

Enligt den nyblivna mamman Maria Fagerholm kan man inte jämföra videor och bilder med besöken som hittills erbjudits förstföderskor.

De är informativa och sakliga, men de innehåller inte möjligheten att ställa följdfrågor eller att tala med de övriga kvinnorna som besöker avdelningen.

― Maria Fagerholm

- Jag tycker att det är bra som ett komplement till sjukhusbesöken. De är informativa och sakliga, men de innehåller inte möjligheten att ställa följdfrågor eller att tala med de övriga kvinnorna som besöker avdelningen, säger Fagerholm.

Hon tyckte själv det var bra att få prata med barnmorskan och att få träffa andra förstföderskor och bekanta sig med sjukhuset.

- Bara det att man kör till sjukhuset och går samma väg som man sedan kommer att gå – det är jätteviktigt att få en sådan liten övningsrunda på förhand.

Det kändes också lite otryggt att inte veta vart man skulle.

― Maria Fagerholm

Var på förberedande besök, men på fel sjukhus

Fagerholm hade ändå inte så stor nytta av det förberedande besöket. Hon skulle föda på Barnmorskeinstitutet i fjol och fick besöka avdelningen under graviditeten.

Men när hon sedan skulle föda var det fullt på Barnmorskeinstitutet i Helsingfors så hon skickades till Jorvs sjukhus i Esbo i stället.

- När vi kom fram till Jorvs sjukhus så hade vi inte ens en aning om var förlossningsavdelningen låg så det blev på det sättet spännande. Och det kändes också lite otryggt att inte veta vart man skulle.

De fick ändå hjälp via jouren och hittade till avdelningen.

De är typiskt finska. Det sitter en barnmorska och läser upp något som någon annan har skrivit ner på ett papper.

― Maria Fagerholm

13 videoklipp textade till svenska

De förberedande besöken på Barnmorskeinstitutets sjukhus, Kvinnokliniken och Jorvs sjukhus upphör i slutet av maj. I stället finns det redan nu 13 videor på finska som är textade till svenska och engelska. Dessutom finns det interaktiva panoramabilder på de tre förlossningssjukhusen.

- De är typiskt finska. Det sitter en barnmorska och läser upp något som någon annan har skrivit ner på ett papper. Jag hoppas verkligen inte att man börjar använda sådana här videor för att kunna minska på annan service, till exempel service efter förlossningen.

Sophia Heikkilä och dottern Siri.
Bildtext Sophia Heikkilä hade stor nytta av det förberedande besöket som förstföderska. Här med den yngsta dottern Siri.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

"Besöken a och o"

När Sophia Heikkilä födde sitt första barn hade hon fått besöka det så kallade storkboet på Barnmorskeinstitutet under graviditeten. Det här gjorde att hon inte var lika nervös när hon väl skulle föda.

Besöken är a och o för att man ska kunna hålla nerverna i styr.

― Sophia Heikkilä

- Jag kände mig jättetrygg när jag äntligen skulle föda. Besöken är a och o för att man ska kunna hålla nerverna i styr.

Hon tycker att det är synd att de förberedande besöken nu slopas.

Jag tycker absolut inte att en video ger samma lugn som ett besök skulle göra.

― Sophia Heikkilä

- Det är hemskt och gör mig ledsen. Jag hoppas att de blivande förstföderskorna på något sätt ändå får samma hjälp och stöd så att de kan känna sig lugna när de ska föda. Och jag tycker absolut inte att en video ger samma lugn som ett besök skulle göra.

HNS: Inga planer på att införa kommentarfunktion

Videoklippen som Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har publicerat har ingen kommentarfunktion och det går alltså inte att ställa frågor via dem.

- Vi har inga planer att införa en sådan funktion, men kommer det mycket respons gällande saken så kan det eventuellt bli aktuellt i ett senare skede, säger HNS informatör Jonna Suometsä..

Här hittar du HNS videor och panoramabilder.