Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Mycket på gång i Borgås minsta museum

Från 2015
hanna kaarina syrjäläinen, tuija peltomaa, marketta tamminen,
Bildtext Tre av Edelfelt-stiftelsens styrelsemedlemmar: Hanna Kaarina Syrjäläinen, Tuija Peltomaa och Marketta Tamminen.

Utställningsutrymmet vid Albert Edelfelt-muséet i Haiko i Borgå ska förstoras.

Arbetena med att förstora det några kvadratmeter stora befintliga utrymmet inleds först i höst och kommer att pågå under vinterns lopp. Det att utställningsutrymmet blir större, innebär att utställningsverksamheten blir mångsidigare. I framtiden kommer Albert Edelfelt-stiftelsen att kunna arrangera - förutom utställningar med Edelfelt-tema - också utställningar med andra konstnärers målningar.

- En konstnär man kunde tänka sig, är till exempel den samtida Ilkka Lammi, som dog under en simtur i Tjärträsket i Borgå, säger Tuija Peltomaa, välkänd från TV-serien "Antiikkia antiikkia".

Bor i Edelfelt-miljön

tuija peltomaa från TV-programmet "Antiikkia, antiikkia"
Bildtext Tuija Peltomaa

Peltomaa är ny styrelsemedlem i Albert Edelfelt-stiftelsen. Hon säger att hon just nu lever och andas Edelfelt.

- Jag flyttade till Haiko i december 2013, efter 30 år i Helsingfors centrum. När jag och min man ville bort från Helsingfors, var ett kriterium att vår nya boningsort skulle vara ett gammalt kulturlandskap. Tänk att kunna bo i den miljö där en av Finlands främsta konstnärer och målare bott, funderar Peltomaa.

albert edelfelts museum
Bildtext Muséet har över 4 000 besökare varje sommar.

En intressant detalj är också att Peltomaas svärfar bor på andra sidan viken - det vill säga på Kråkö. Dessutom gifte sig Peltomaa i tiderna på Haiko gård.

- Jag känner mig lite som Edelfelt, som år 1826 flyttade från storstadspulsen i Paris till skogen i Haiko, säger Peltomaa.

Skogstjärn piffas upp

Ett annat projekt som stiftelsen kommer att gå in för, är att piffa upp området kring det skogstjärn där Edelfelt målade åtminstone sju tavlor. Skogstjärnet ligger på andra sidan Haikovägen. Där kommer stiftelsen att placera en stor inramad och inglasad bild på någon av de målningar som Edelfelt målade just där. Det projektet kommer att ske under sommarens lopp.

albert edelfelts målarlåda
Bildtext Albert Edelfelts målarlåda

Under sommaren kommer stiftelsen också att skapa en ny utställning. Den röda tråden är att samtliga verk är målade i Borgå och att de föreställer hans egna familjemedlemmar och skärgårdsbor. Utställningen kommer att bestå av fotografier av konstnärens skisser och grafik samt reproduktioner på hans målningar.

Kaffekokare på väg

ingravering i berg
Bildtext Viktiga datum

Utställningen, uppiffandet av området kring skogstjärnen och utvidgningen av utställningsutrymmena ligger alltså på framtiden. Det som däremot händer från och med nästa vecka, är att det i sommar kommer att finnas möjlighet att avnjuta kaffe i Albert Edelfelts ateljéveranda eller ute i trädgården. Eller varför inte på stranden. Där kommer man att placera ut bänkar, stolar och bord.

- Kaffekokaren kommer på fredag, konstaterar muséets ombudsman Hanna Kaarina Syrjäläinen.