Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Färre sjukhus ordnar introduktionsbesök för förstföderskor

Från 2015
Uppdaterad 22.05.2015 07:40.
Skylt för förlossningsavdelningen i Borgå Sjukhus
Bild: Yle/Stefan Paavola

Introduktionsbesök för förstföderskor till förlossningsavdelningarna vid Jorvs sjukhus, Kvinnokliniken och Barnmorskeinstitutet upphör. I Borgå har man inga planer på att avsluta introduktionsbesöken.

Från och med 1 juni ska förstföderskorna i stället se på videor som finns på Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HNS webbplats.

Sjukhusen bestämmer själva hur de organiserar förlossningsförberedelsen för förstföderskor. Vissa ordnar introduktionsbesök medan andra endast har information på webben.

I Vasa har man inte på flera år ordnat introduktionsbesök till förlossningsavdelningarna. I onsdags lanserade också Vasa centralsjukhus videor som är riktade till förstföderskor. De finns på sjukhusets webbplats.

Förstföderskorna vill gärna ha information om vad som händer under förlossningen och hur förlossningsenheten ser ut, och Hannele Rytylä som är avdelningsskötare vid förlossningsavdelningen är nöjd med videorna.

- Mottagandet har varit riktigt bra och föderskorna var nöjda över att de får den information de behöver, säger Rytylä.

HNS videor är enbart på finska, men de svenska versionerna har svensk textning. De filmer som Vasa centralsjukhus har gjort finns på både finska och på svenska.

Inga planer på att avsluta introduktionsbesöken i Borgå

På sjukhuset i Borgå får förstföderskorna fortfarande besöka förlossningsavdelningen innan de ska föda. Tanken bakom besöken är att föderskorna ska känna att de är trygga då de är bekanta med förlossningssalen, och besöken har varit omtyckta.

- När man känner sig trygg blir förlossningen en mer positiv upplevelse, säger Karin Jensen som är avdelningsskötare vid förlossningsavdelningen i Borgå sjukhus. Och du har en helt annan möjlighet att ställa frågor när du får träffa barnmorskan.

Än så länge verkar introduktionsbesöken behövas i Borgå.

- Vi har inga planer på att sluta med det, både barnmorskorna och kunderna tycker om introduktionsbesöken, säger Jensen.