Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vad siffrorna säger om oss

Från 2015
Uppdaterad 27.05.2015 09:09.
anneli kaunislehto
Bildtext Anneli Kaunislehto är sierska och använder både astrologiska kartor och tarotkort för att hjälpa människor att hitta sig själva.
Bild: Yle/Eero Poskela

Varför är vi så fascinerade av siffror? I ett samhälle som är besatt av att försöka förklara allt i ekonomiska och vetenskapliga termer finns det också en annan sida, en slags mystik som omger siffrorna.

Inom numerologin kopplar man ihop siffror med olika betydelser. Stjärntydning och spåkonst har ingen hög vetenskaplig status, men ändå tyr sig många till siffermagi för att få vägledning i livet.

Artistvision av planeten Keplar-16b med två solar.
Bildtext Phytagoras hittade samband mellan planeternas rörelser och musikens intervaller.
Bild: Nasa

Enligt musikforskaren och astrologen Erkki Lehtiranta har numerologin sin grund hos Phytagoras, antikens stora lärde som levde för ungefär 2500 år sedan. Vissa är av den åsikten att Pythagoras var västvärldens första vetenskapsman, samtidigt som han var mystiker.

- Pythagoras min guru. Han hade många roller, han var mystiker, matematiker och musikforskare. Han var den första i västvärlden som kombinerade matematiska tal med de mest harmoniska intervallerna i musiken. Det var ett förbluffande fynd.

Gårdagens mystik och dagens vetenskap

Pythagoras utforskade alltså de matematiska talens förhållanden till planeternas rörelser och menade att himlakropparna styrs av samma matematiska lagar som finns i musiken. Lehtiranta säger att det här var den västerländska vetenskapens första stora steg.

- Han sade att planeterna sjunger, han kallade det för sfärernas musik.

Men det är inte bara Pythagoras som har forskat i planeternas sång. På 70- och 80-talen undersökte NASA elektromagnetiska vibrationer i rymden, man spelade in solvindar som mötte planeters magnetiska fält. Informationen avkodades – och idag kan man lyssna på till exempel Moder jords sång på cd. Låten är stämningsfull och lugnande, jag brukar själv lyssna på den innan jag somnar.

tarot
Bildtext Tarot är själens spegel, säger sierskan Anneli Kaunislehto.
Bild: Yle/Ida Henrikson

- Det är intressant att någon för 2500 år sedan kom på att sfärerna sjunger. Och att sedan Nasa, av alla instanser, konstaterar att det ligger ganska mycket sanning i det. Gårdagens mystik kan alltså vara dagens vetenskap och dagens mystik kan kanske vara morgondagens vetenskap, säger Lehtiranta.

Han förklarar att den andliga astrologin undersöker just de himmelska harmonier som råder vid olika tillfällen. Hur himlen låter då en människa föds, till exempel.

Vad gör en sierska?

Okej, men hur funkar det här i praktiken? Jag åker till Tammerfors för att hälsa på Anneli Kaunislehto som är sierska. Då jag och fotografen kommer in i hennes lägenhet står hon i dörröppningen med en fjäder i handen.

­- Jag fick en känsla av att jag ska ge dig den här, att fjädern hör ihop med dig på nåt sätt, säger hon och ler då hon ser mitt fjäderhalsband och min fjädertatuering.

Kaunislehto förklarar att klienterna kommer till hennes mottagning och att hon använder sin synska gåva för att hjälpa dem att se sig själva bakom all den villfarelse som omger dem. Hon har kunder av alla åldrar och kön.

- Ibland tittar jag också på klienternas astrologiska karta, då öppnar sig fler portar för mig. Jag är ingen astrolog, men kartan är ett väldigt fint redskap.

tarot, anneli kaunislehto,
Bildtext Både kvinnor och män i alla åldrar söker sig till sierskan Anneli Kaunislehtos mottagning.
Bild: Yle/Ida Henrikson

Jag har på förhand skickat henne uppgifter om exakt vilken tid och i vilken stad jag föddes. Utgående från den informationen har Kaunislehto sedan tagit fram min personliga astrologiska karta.

- Du föddes vid en utvald tidpunkt, till en speciell plats på jorden. Det har många betydelser. Du är oxe och oxens högsta kall är kärleken, de allra djupaste uttrycken för kärlek, universell kärlek. Det har att göra med jordens uppgift som också är kärlek. Det här ser man på din karta.

Hon fortsätter att tala om bland annat jämlikhet och om självförverkligande, saker som känns nära mitt liv. Jag erkänner att jag njuter av att bli analyserad så här.

Själens spegel

Ett annat verktyg som Kaunislehto använder i sina läsningar är tarotkorten. I korten kombineras färger, symboler och tal. Hon understryker att Tarot måste ses som en helhet.

- Tarot är själens spegel, korten visar allt det mänskliga i oss. Talen är endast en del av det. Man måste förstå att talen är samma sak som färgerna och de andra elementen.

Kaunislehto använder sig av Frieda Harris och Aleister Crowleys kortlek som är underbart vacker och spännande att titta på.

Personligen uppskattar jag bildernas rent estetiska värde i sig, som konst. Kaunislehto har undervisat mycket och hållit kurser i tarot. Hon rekommenderar att man använder tarotkorten för andlig tillväxt, inte för att förutspå framtiden. Korten kan hjälpa en att se sådant som redan existerar, men som man av någon orsak inte har tänkt på.

tarot
Bildtext Frieda Harris och Aleister Crowleys tarotkort hör till de populäraste (och snyggaste) kortlekarna.
Bild: Yle/Ida Henrikson

Också här kan man med hjälp av födelsetidpunkten få fram information. Man kan till exempel räkna ut sitt personliga kort genom att addera födelsedatum och år och sedan komprimera talet. I mitt fall leder det till nummer sex - De Älskande.

- Det är kärlekens kort. Jag sa ju att oxens högsta kall är kärleken! Du bär på en visdom som du fick i gåva när du föddes, som många andra måste kämpa för att lära sig. Men det betyder inte att det är lätt.

Nej, det är definitivt inte lätt. Livet och kärleken och allt det där. Men oberoende av vad man tror på, så tänker jag att det kan vara helande att tala med en empatisk människa som vill hjälpa en att förstå sig själv. Lite som terapi, fast med en touch av mystik.

- Vi må använda oss av astrologi, tarot eller något annat, men de står aldrig i konflikt med varandra. De olika hjälpmedlen kompletterar alltid varandra då de tolkas rätt, säger Kaunislehto.

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan