Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Trängsel i nyöppnade Popsi

Från 2015
Uppdaterad 21.05.2015 18:29.
KUnderna strömmar in då Popsi i Ekenäs slår upp dörrarna för första gången.
Bildtext Det var många som hittade till det tidigare M-Janne, nu Popsi i Ekenäs.
Bild: Yle/Bubi Asplund

På torsdagen öppnade Västnylands och Ekenäs nyaste mataffär. K-supermarket Popsi finns på Raseborgsvägen där M-Janne fanns tidigare och det var trångt då dörrarna öppnades. Nu finns två K-supermarketar ett stenkast ifrån varandra i staden.

Minna och Jan Hautala heter det nya köpmannaparet. De vill göra butiken klar på kundernas villkor.

- Det tar en tid, kanske några månader, men meningen är att det är kunderna som ska tala med personalen och berätta vad de vill att det ska finnas på butikshyllorna, säger Jan Hautala.

Urvalet skiljer sig ganska mycket mellan den affär Hautalas hade i Korsholm och affären i Ekenäs.

- Till exempel i köttdisken finns 10 - 15 sådana produkter som inte fanns i köttdisken i Österbotten. Tunga, lever och grillade spett och liknande varor skulle vi aldrig ha sålt där.

Köpmannaparet Minna och Jan Hautala öppnade K-supermarket Popsi i Ekenäs.
Bildtext Från vänster Ari Sääksmäki, direktör för K-supermarketkedjan samt köpmannaparet Jan och Minna Hautala.
Bild: Yle/Bubi Asplund

Jan Hautala har inte försökt tvinga eller övertala personalen vid köttdisken att ta in produkter som gick åt i Österbotten, men inte finns i Popsis köttdisk.

- Nej, det har jag inte gjort. Jag litar fullt och fast på personalen här. Det som har sålt förut säljer säkert framöver också.

Nya köpmannen säger att M-Janne hade ett bra kök och den traditionen fortsätter också i den nya affären.

- För länge sedan har butiken hett Pops. Sedan dess har invånarna kallat butiken för Pops, vad den än har hett, säger Jan Hautala om namnvalet.

I Ekenäs i en månad

Nya köpmannaparet Jan och Minna Hautala har bott i Ekenäs ungefär i en månad. De kommer från Smedsby i Korsholm där de i drygt tio års tid jobbade som köpmän i K-Supermarket Piffi.

Nya utmaningar var en av orsakerna till att paret Hautala sökte sig till Ekenäs och Västnyland.

- Våra barn är redan vuxna och utflugna, så det var bara min fru Minna och jag som flyttade hit, säger Jan Hautala.

Köpmannaparet känner sig väldigt motiverat.

- Det känns riktigt bra med en ny stad, affär, ny personal och nya kunder. Allting är nytt, så kanske vi stannar här i trettio år eller så, skrattar han.

Bra nät i Västnyland

Ari Sääksmäki, direktör för K-supermarketkedjan i Finland, säger att Kesko har ett bra nät med K-affärer i Västnyland. Han säger att det koncept K-supermarket följer har en stor efterfrågan i regionen.

- Då vi såg över butiksnätet fick vi möjligheten att ta över M-butiken här. Vi på Kesko vet att det här är ett bra läge för en affär och vi vet att den här butiken kommer att ha en bra framtid, säger Sääksmäki.

Konkurrens på nära håll

Vad butikernas storlek beträffar så är skillnaden inte stor. K-supermarket Ekenäs är ungefär 1800 kvadratmeter, medan K-supermarket Popsi är lite mindre, cirka 1400 kvadratmeter.

Sääksmäki säger att det är klart att den tidigare K-supermarketaffären på andra sidan åsen är en konkurrent för den nyöppnade affären.

- Varje butik har en egen köpman, på det viset konkurrerar de. Butikerna har ändå sina egna starka sidor och de kan bjuda sina egna specialiteter. Varje K-supermarket är skräddarsydd för behoven i just det området, förklarar Sääksmäki.

Jan Hautala säger också att Popsi konkurrerar med den andra K-affären.

- Vårt samarbete är gott med affärens köpman Thomas Virranvuo. Om någon vara är slut här, kan vi fråga om de har det och om någonting tar slut där kan de fråga oss, säger han.

Ari Sääksmäki understryker att Kesko uppmanar varje köpman att framhäva sina starka sidor. I Finland finns omkring 230 K-supermarketaffärer. De skiljer sig alla från varandra på vissa punkter.

- Högst 60 procent av varorna är sådana som finns i alla 230 affärer, resten är produkter som köpmännen själva väljer på basen av kundernas önskemål.

Han hävdar att de båda K-affärerna i Ekenäs skiljer sig från varandra.

Ingen citymarket

Den nya affären torde ha möjligheter till utvidgning. Men Ari Sääksmäki förnekar att Kesko skulle ha några sådana planer.

- Jag skulle tro att det här butikstället är avsett för en butik av det här slaget. Å andra sidan visar framtiden hurudana försäljningssiffrorna blir, men jag ser inte att en möjlig Citymarket skulle placeras här.

Jan Hautala tänker inte heller i Citymarketbanor.

- Nej, verkligen inte alls. Jag själv gillar Supermarket-konceptet. Det är snabbt, det finns kvalitet och massor av varor, säger han.

Han medger ändå inte att Citymarket skulle vara en överskattad butiksform.

- Jag skulle inte säga det, utan säger att jag gillar Supermarketens storlek.

Ari Sääksmäki säger att planerna för en affär av en Citymarkets storlek i Västnyland inte ännu är skrinlagda.

- Vi följer med utvecklingen hela tiden i regionen. Vi vill också se åt vilket håll markplaneringen går.

Planerna för det tidigare Matilda klarnar snart

Samtidigt som Ekenäs nu igen har två K-butiker funderar många på vad som ska hända med den gamla K-butiken Matilda i Ekenäs som stängde i vintras.

Fastighetsbolaget Arenatum Group Oy som äger fastigheten där Matilda var verksam i har hittills varit förteget.

Men nu lovar Heikki Karhunen att bolaget kommer att berätta om planerna för fastigheten under nästa vecka (vecka 22).