Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Team Bachstad vill knäcka den finska koden

Från 2015
Uppdaterad 05.06.2015 11:06.
Øystein Bache och Rune Gokstad.
Bildtext Øystein Bache och Rune Gokstad kommer att fånga Finland på film.

Team Bachstad består av kamraterna Øystein Bache och Rune Gokstad. De två norska komikerna arbetar för NRK (Norges motsvarighet till YLE) och har redan spelat in tre säsonger på resande fot. Deras resor är sällan i det vanligaste laget, och aldrig heller i det bekvämaste. I månadsskiftet maj-juni kommer Team Bachstad bekanta sig med Finland – i varsin trehjuling.

Redan under sträckan Åbo-Helsingfors har Team Bachstad förvånats över Finlands tomma vägar.

- Det är ju väldigt skönt för oss, som har två väldigt långsamma åkdon.

Det okända Finland

De hade tänkt ta en tur runt Östersjön, men då de insåg att de inte kände till något om Finland bestämde de sig för att filma in en hel säsong här.

- Vi upptäckte att finnarna har klarat av att berätta för resten av världen att julgubben är finsk. I Norge har vi ju för oss att resten av världen tror att han är norsk. Hur klarade finnarna av det här?, undrar Rune Gokstad skämtsamt.

Team Bachstad i tv-serien Med bil genom Syd-Amerika
Bildtext Det norska team Bachstad, alltså Øystein Bache och Rune Gokstad.

Bache och Gokstad förundrar sig över hur det är möjligt att länderna är grannar, men att norrmännen ändå inte har något intresse för Finlands historia. De bestämde sig för att göra detta till sitt uppdrag och dra ut på vägarna och ta reda på mer.

-Finnarna har en hel del, som Nokia, design och fler olympiska medaljer per capita än något annat land i världen. Ändå verkar det som om ingen i Norge känner till Finland. Vi bestämde oss för att vi måste knäcka den koden, berättar Øystein Bache.

Personligt och uppmärksamt

Reseskildringarna de gör är fulla av överraskningar och väldigt personliga.

I de tidigare tre säsongerna de har spelat in har det alltid varit något speciellt med deras färdmedel.

- Första gången åkte vi med en brandbil från Oslo till Mongoliet och fick mycket uppmärksamhet. Den andra resan gick genom Indien i en tuk-tuk och då fick vi också en hel del uppmärksamhet. Den tredje gången tvingades vi hyra en vanlig bil, men uppmärksamheten uteblev. Om vi ska komma i kontakt med folk måste vi helt enkelt ha ett fordon som ser speciellt ut. Då försvinner vi inte i mängden och det blir dessutom bra tv, förklarar Rune Gokstad.

Trehjulingarna, den ena dekorerad med den norska flaggan och den andra med den finska, går 50km/h i nedförsbacke. Den bekväma farten är 40km/h och målet är att nå upp till 150 km per dag.

Team Bachstad spelar in säsong fyra av sitt reseskildringsprogram i Finland.
Bildtext Team Bachstad kör mot Rovaniemi i varsin trehjuling

Det de förväntar sig är ändå inte att människor skall stå vid vägrenen och heja på dem.

- Vi hoppas snarare att människorna ska ta kontakt med oss och berätta vem de är, vad de gör och hur de har det. Kanske någon kan visa hur de har det hemma eller på arbetet, föreslår Bache.

Resan, som startade tidigare i veckan från Åbo, kommer att gå upp i landet med Rovaniemi som slutgiltigt mål. De kommer bl.a. att bekanta sig med Suomussalmi, de vill veta mer om den finska tangon och ser fram emot alla upplevelser som kan dyka upp under resans gång.

Finlandsäventyret får vi ta del av i säsong 4 av programserien.

Säsong 3 av Team Bachstad, där resan bär av till Sydamerika, sänds på Yle Fem fr.o.m. augusti.

Mer om ämnet på Yle Arenan