Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”De vill få oss förbannade”

Från 2015
Uppdaterad 22.05.2015 11:11.
Ruiner i Palmyra.
Bildtext Ruiner i Palmyra.

Världsarvsstaden Palmyra är en stad med en magisk atmosfär, byggd av ljusröd sten. Nu är den nästan helt i händerna på terrornätverket Islamiska Staten. Palmyra är en del av vårt kulturarv, säger Sanna Aro-Valjus, doktor i assyriologi.

Palmyra, som byggdes för 4000 år sedan, är med på UNESCOS världsarvslista. Stadens glansperiod inföll på100-och 200-talet e.Kr., då den fungerade som en handelsstad och viktig knytpunkt mellan Kina och Europa. Staden byggdes invid en oas. Också i dag finns där tusentals dadelpalmer, berättar Aro-Valjus.

- Nu är Syrien ett slagfält. Men under långa perioder har människor levt i fred och det har varit en fruktbar kulturdialog mellan folk. Det är en sak vi måste tänka på, det har inte alltid varit krig. Syrien är fascinerande, ett kalejdoskop av kulturer och språk.

Palmyra och dess rika kulturarv hotas nu av terrornätverket IS. Striderna mellan IS och syriska regeringstrupper har pågått i flera dagar, och nu lär hela staden kontrolleras av terroristerna.

Sanna Aro-Valjus, doktor i assyriologi, i Damaskus.
Bildtext Sanna Aro-Valjus, doktor i assyriologi, i Damaskus.

Den rosa staden hotas

Palmyra ligger mitt i den syriska öknen, och har med sina gamla byggnader gjorda av ljusröd sten och sina tusentals dadelpalmer enligt Aro-Valjus en magisk atmosfär. Hon säger att det är viktigt för oss alla att bevara ruinerna i staden.

- Palmyra är en del av vårt kulturarv, också här i Europa. Och den är viktig för syrierna själv.

Aro-Valjus säger att man kan lära sig mycket om livet för flera tusen år sedan från den arkeologiska staden. Hon är rädd för att IS ska börja plundra de många historiska gravarna i Palmyra. Flera av gravarna ligger ännu outforskade under dadelpalmerna.

- IS motiverar alltid sin förstörelse på med religion, med att Mohammed sagt att man borde förstöra idolbilder. Men jag tror att de också har andra motiv. Det är ren propaganda, de vill få medieuppmärksamhet vilket är viktigt för dem. Och de lyckas bra med det. De vill att vi ska bli förbannade.

Palmyra är inte den första arkeologiska staden som lider av både kriget i Syrien och IS framfart. IS har tidigare förstört antika platser både i Irak och till exempel i syriska Aleppo. Aleppo fick ändå inte alls lika mycket medieuppmärksamhet, trots att värdefulla fornlämningar har förstörts där och kulturhistoriska värden ännu hotas.

- Situationen är totalt hopplös och frustrerande. Vi kan inte göra något, vi kan bara vänta, säger Sanna Aro-Valjus.