Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Byggarbetare i livsfara på bostadsmässan i Vanda

Från 2015
Regionförvaltningsverket granskade bostadsmässan 21.5
Bildtext Byggbolagen på bostadsmässan kan ha gjort sig skyldiga till arbetarskyddsbrott.
Bild: Yle

Arbetet på området för bostadsmässan måste avbrytas efter att Regionförvaltningsverket gjort en överraskningsrazzia på området. Byggarbetarna visade sig vara i livsfara.

Regionförvaltningsverket överväger att göra en brottsanmälan.

Inspektörer vid arbetarskyddet vid Södra Finlands Regionsförvaltningsverk gjorde ett överraskningsbesök på bostadsmässan i Kivistö i Vanda under torsdagen. På området pågår byggandet för fullt inför mässan som ska öppna den 10 juli.

Till en början vägrade ändå byggarbetarna avbryta jobbet och sade att de har bråttom.

Jari Nykänen

- På en byggarbetsplats på området fanns väldigt grova brister och arbetet måste avbrytas direkt. Till en början vägrade ändå byggarbetarna avbryta jobbet och sade att de har bråttom. Vi tvingade dem att avbryta till slut, säger inspektör Jari Nykänen till Yle Huvudstadsregionen.

Överväger brottsanmälan

Inspektörerna granskade samtliga 30 byggplatser på området och det visade sig att flera av byggarbetarna saknade skyddsutrustning.

De värsta bristerna fanns i anordningarna som ska säkra att arbetarna inte faller och slår sig. Bland annat fick inspektörerna tvinga ner byggarbetare som stod uppe på ett tak eftersom de saknade skyddsutrustning.

- Vissa hus är redan färdigt byggda och då hade vi inget att anmärka på. Men på de byggen där husen fortfarande byggs fanns en hel del brister, säger Nykänen.

Byggarbetarna saknade också hjälm.

- På morgonen när vi anlände till området saknade alla byggarbetare hjälm. Men under eftermiddagen när vi kom tillbaka hade de lagt på hjälmen, säger Nykänen.

På området bygger flera olika byggbolag. Enligt Nykänen är arbetsledarna ofta finländare medan arbetarna är från Ryssland eller estländare som talar ryska.

Nykänen säger att Regionförvaltningsverket överväger att göra en brottsanmälan om arbetarskyddsbrott.