Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kokonbacken är (ännu) öppen

Från 2015
Uppdaterad 25.05.2015 08:03.
cyklist åker ner för kokonbacken i borgå
Bildtext Det gäller att hålla tungan rätt i mun.
Bild: Yle/Stefan Härus

Vintern har rasat ut och skidorna har lagts tillbaka i förråden. Men utförsåkningen är inte över för det. Nu är det cykel som gäller.

cyklist åker ner för kokonbacken i borgå
Bildtext Lutande kurvor.
Bild: Yle/Stefan Härus

Kokonbacken i Borgå startade skidliftarna klockan 17 på torsdagseftermiddagen. För första gången för ivriga terrängcyklister.

Sådana har visserligen också tidigare susat ner för Kokonbacken, säger Kokonbackens vd Niklas Blomander. Men när det har handlat om att ta sig upp tillbaka har cyklisterna fått vandra upp, alternativt cykla runt den branta terrängen.

Backbyggaren

kasper nyman
Bildtext Kasper Nyman
Bild: Yle/Stefan Härus

Kasper Nyman har i hög grad varit eldsjälen i backbygget. Jo, bygget.

Det är inte spännande att åka i sicksack ner för en slät slalombacke. Det behöver finnas lutande kurvor och hoppbackar så att cyklisterna ska kunna känna på hur det är att flyga med cykeln.

Nyman har naturligtvis fått hjälp av en del talkokrafter också. Det handlar ändå om kilometervis bana som behöver byggas och bearbetas på olika sätt enligt de linjedragningar som man kommit fram till att man vill ha.

viktor kulmala
Bildtext Viktor Kulmala.
Bild: Yle/Stefan Härus

- Mycket har ändå handlat om att fylla hål och få bort mossa och mjuk matjord och att få en bana med "flow", förklarar Kasper Nyman.

Med det menar han att banorna inte får vara för lätta. De ska vara lagom utmanande utan att ändå vara livsfarliga.

Fyra backar är färdiga. För Nyman återstår att greppa spaden ännu många gånger för att få ytterligare sex färdiga innan säsongen är över.

Öppet fyra dagar i veckan

cyklist åker ner för kokonbacken i borgå
Bildtext Utmanande utan att vara livsfarligt.
Bild: Yle/Stefan Härus

En av de allra ivrigaste cyklisterna på plats då liften körde i gång vid 17-tiden var Viktor Kulmala. Han höll sig hela tiden till den tillsvidare enda banan för juniorer.

Redan efter det första varvet hade både cykel och kläder fått stänk av lera och man kunde ju bara ana hur ekipaget skulle komma att se ut efter några timmar i backen.

Kokon Bikepark kommer att hålla öppet tisdag och torsdag mellan klockan 17 och 21 samt lördagar och söndagar mellan klockan 12 och 16.