Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Makramé av mattrasor kan bli en gardin

Från 2015
Uppdaterad 15.10.2019 14:36.
Strömsö inslag: Makramé av mattrasor kan bli en gardin - Spela upp på Arenan

En kvist som gardinstång med en luftig gardin inspirerad av fiskenät passar bra i sommarens inredning. Lätt att göra själv med två olika makramé knopar.

Makramé som hantverksteknik har gamla anor världen över och var speciellt populärt bland sjömän en gång i tiden. På 1970 och - 80 talet blomstrade tekniken här i Norden och nu är det supertrendigt igen. Blomamplar, väggbonader och väskor är kanske de mest kända nutida produkterna. Oftast gjorda av ett lite grövre naturfärgat fiskegarn och dekorerat med träkulor. Tekniken används även till läckra smycken med supertunna trådar i regnbågens färger. Börjar man riktigt studera sin omgivning kan man hitta makramé tekniken lite överallt.

Det går att använda nästan vilka snören som helst och vilken färg du vill. Jag använde mattrasor i trikå för att göra den här sommargardinen som passar lika bra på väggen eller varför inte i dörröppningen på sommarstugan. Här i videon kan du lätt följa hur de två olika knoparna görs.

Du behöver:

  • mattrasor i svart trikå
  • en ung björk eller annan kvist
  • sax

1. Såga kvisten i en för dig lämplig längd anpassad till ditt utrymme.

2. Klipp till så många längder av mattrasor som du vill ha. Antalet ska vara delbart med fyra, längden det dubbla plus rejält extra. Till den här gardinen som färdig nu är ca 1 m lång använde jag 3 m långa bitar av mattrasor. Bredden på den färdiga gardinen är 40-50 cm (den är töjbar så det beror lite på hur man drar ut den) och till den använde jag 18 st dubbelvikta mattrasor/ trådar.

3. Vik trådarna dubbelt och sätt dem runt kvisten och dra igenom båda ändorna så får du en snygg knop som kallas Lärkhuvud. Gör så med alla trådarna med 1,5-2cm mellanrum (eller så glest som du vill ha dem).

4. Nu är det dags att börja med knutarna som bildar nätet. Se bilderna i galleriet här under, de är märkta A-G.
A. Man jobbar med fyra trådar åt gången. Börja från vänster kant och knyt mot höger.
B. Lyft den vänstra tråden över de två trådarna i mitten och under den högra.
C. Stick upp den högra tråden bakom de två i mitten och över den vänstra tråden.
D. Spänn åt och justera på den höjd där du vill ha den. Nu är halva knopen gjord.
E. Ta nu tråden längst till höger och sätt den över de två i mitten och under den vänstra.
F. För den vänstar tråden bakom de två i mitten och upp genom öglan som bildats på högersida, alltså ut ovanför den högra tråden.
G. Spänn så att det blir en snygg knop.

5. Ta de fyra nästa trådarna och gör en likadan knop.

6. Gör likadant varvet ut med de fyra trådar som står på tur.

7. Nu är det dags för andra varvet. Lämna de två först trådarna och jobba med de två följande trådarna från den första knopen och de två första trådarna från följande knop. Gör nu en likadan knop som tidigare.

8. Fortsätt på samma sätt varvet ut så att knoparna i andra varvet alla hamnar under och mellan knoparna i första raden. Anpassa deras placering på ett sådant avstånd som du vill ha. De två sista trådarna lämnas oknutna i detta varv.

1. Tredje varvet knyts likadant som det första.

2. Fortsätt på samma sätt med vartannat varv så att du lämnar de två trådarna först och sist och på så sätt får ett nätmönster så långt som du vill ha det. Jag knöt 16 rader på den här.

3. Avsluta gardinen genom att eventuellt jämna till fransarna om du inte vill ha dem ojämna.

Mer om ämnet på Yle Arenan