Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Giganternas kamp på Vegatoppen

Från 2015
Uppdaterad 22.05.2015 14:39.
Susann Sonntag är musiker.
Bildtext Susann Sonntag är en av utmanarna på Vegatoppen den här veckan.
Bild: Susann Sonntag.

Den här veckan ser det ut att bli giganternas kamp på Vegatoppen.

Susann Sonntag ft Markus Grönholm

Det blir Jannike vs. Susann. Och samtidigt håller alla på att spänna fast säkerhetsbältena inför ESC-finalen.

De tre första platserna är intakta och Jannike Sandström har fortfarande två låtar i topp. Men den här veckan får hon en hård utmanare i Susann Sonntag som med låten Let´s dance nu försöker komma in på Vegatoppen. Oberoende hur det går i ESC så tror jag att Australiens bidrag kan bli en av de stora radiohittarna.

Guy Sebastian som representerar Australien som första gången deltar i ESC.

Guy Sebastian har en fantastisk röst och låten för tankarna till tidigare sommarhittar som "Happy" med Pharell Williams, Det är bara Nile Rogers gitarr som saknas. Maroon 5 har också en utmanare som säkert blir en stor sommarhit i alla fall i USA. Och Van "the Man" Morrison har slagit sig ihop med Michael Bublé.

Hattarna försvann

Medan vi i Finland ännu slickar såren efter semifinalen i ESC så ser det nu ut som om Sverige skulle ta hem en promenadseger. Så överlägsna var de i alla fall i semifinal nummer 2 men men men allt är inte över ännu. Man kunde ju redan i Melodifestivalen konstatera att Zelmerlöws show var i en klass för sig och även om led-screenar, och 1288 speciallampor ger extra glitter och glamour åt de flesta uppträdanden i Wien så har Måns bara på en punkt ändrat sitt nummer efter den nationella tävlingen. I stället för den de roliga spetsiga hattarna som "streckgubbarna" hade tidigare så har de nu en "pipo" på grund av upphovsrättliga problem. Jag saknar de gamla gubbarna.

År det en tävling eller show

Men låtmässigt finns det flere som utmanar "Heroes". Det är egentligen bara fråga om smak för det finns 3 - 4 mycket bra utmanare men frågan är ju alltid att vad tycker Europa och den här gången också Australien? På sociala medier startar det varje år en debatt om huruvida ESC är en sångtävling (läs låttävling) eller något annat.

Jag kommer ihåg hur chockad en kollega blev för många år sedan då han frågade vad tävlingen är och jag svarade att det är en TV-show för Europa. Han levde fortfarande i den ädla tron att det är låten som är det viktigaste. Men så är det nu inte riktigt. Men med en scen och ljussystem som är det senaste som man kan frambringa inom den moderna teknologin så kan man kanske inte förvänta sig att Europa skall sluta ögonen och bara lyssna på låtarna då man sitter bänkade framför apparaterna.

Dåliga förlorare

Men det som jag inte kan förstå är varför vi i Finland alltid skall vara så himla dåliga förlorare. Pertti Kurikan Nimipäivä gjorde en stor sak bara genom att stå på scenen och framföra sin låt för miljoner tittare. Det var en historisk händelse. Så varför inte bara acceptera att övriga Europa kanske bara tyckte att låten var dålig. Om Kohu-63 som är ett av de häftigaste punkbanden i Finland skulle ha deltagit så skulle det antagligen ha gått precis på samma sätt. Nu förväntade vi oss sympatipoäng för PKN av alla. Och då poängen för varje land publiceras på söndagen så tror jag att det visar att vi fick en hel del sympatipoäng från publiken medan juryna var av helt annan åsikt.

Men då lördagen sakta övergår till söndag vet vi hur det gick och det är inte så många månader så startar de nationella tävlingarna igen. Och eventuellt svettas SVT med budgeten för 2016.

Mer om ämnet på Yle Arenan