Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Upp till kamp mot sexism inom metallmusik

Från 2015
Uppdaterad 29.10.2015 15:34.
Emma och Craig vill förändra metallscenen
Bild: femetalism.co.uk

Inom metallmusiken är kvinnor fortfarande undantag. En brittisk sajt vill förändra det här.

Brittiska sajten Femetalism startade ursprungligen för att sprida tung musik av kvinnliga artister, musik som vanligtvis inte får utrymme i media.

– Band med kvinnliga artister, i synnerhet sångare, betraktas med en manlig blick och de uppmärksammas för sådant som inte direkt har med musiken att göra, skriver Emma Sheridan och Craig Andrews som driver sajten i en e-post konversation.

Deras ideologi handlar om att lyfta fram musik som de själva älskar, snarare än att recensera sådant de inte bryr sig om, och de betonar att det är viktigt att skriva om ett band som helhet. De vill motverka fokuseringen på bara frontfiguren i banden.

Uppmärksamhet och segregering

Under de senaste årtiondena har ett begrepp som female fronted metal, metall spelad av kvinnor, vuxit till sig. Det här är en reaktion mot en manlig dominans inom rockmusiken. Det här har ändå delvis lett till en segregering, att kvinnors band skiljts åt från de ”övriga” banden och uppfattas som undantag.

– Vi vill se att de olika metalsammanhangen förenar sig.

Den manliga blicken har inte försvunnit någonstans

Idag uppmärksammas metallmusik av kvinnor mer än förr, men det här är som ett tvåeggat svärd. Dels bokas en hel del av de här banden för festivaler men samtidigt är det främst männen som står på festivalernas stora scener.

Det kommer hela tiden nya band och kvinnor spelar allt mera metal, men fortfarande betonas utommusikaliska aspekter som ”den hetaste bönan i metallmusik” av tidningar.

– Den manliga blicken har inte försvunnit någonstans, konstaterar Emma och Craig.

Brittisk sajt vill göra metallmusiken jämställd
Bild: femetalism.co.uk

Metal som samhällets spegel

De problem som finns i rock och metal återspeglar samhället i stort; kvinnor marginaliseras och då de lyfts fram uppmärksammas de som normavvikelser.

– Vi riktar oss in på osignerade band och subkulturer som det skrivs lite om i mainstream press.

De band som lyfts upp av Femetalism är ofta sådana som Emma och Craig själva gillar och hittar genom olika nätverk, ofta på internet.

Vi försöker fokusera på vad människor gör, snarare än vad de är

Trots att band med kvinnliga medlemmar är de som lyfts upp, så behandlas de inte som undantag, som något väsentligen annorlunda än den musik som männen gör.

Feminism som blir onödig

Ifall alla skulle bemötas jämlikt så skulle det inne behövas den fokus på kvinnliga metal som idag är fallet.

Egentligen borde feminism inte behövas, skriver Emma och Craig, och betonar hur feminism handlar om oss alla och hur vi alla kan handla på ett sätt som ökar jämlikheten men också om möjligheten att uttrycka sig själv precis som man vill.

Feminism är inte något konservativt.

– Vi försöker fokusera på vad människor gör, snarare än vad de är.

Om man inte är vit, man eller heterosexuell så bemöts man ofta som en avvikelse.

– Det här är något vi försöker undvika.

Inkluderande framtid?

Den långsiktiga förhoppningen är att sajten Femetalism en dag skall vara onödig, att musikindustrin behandlar alla inkluderande och rättvist, att det inte längre uttryckligen finns något behov att lyfta fram just kvinnor.

– Vi hoppas kunna ge ett exempel på hur kvinnor kan beskrivas inom musikbranschen.

Emma och Craig hoppas också att hjälpa till att förena de olika subkulturerna inom metal, förstå varandra och bekämpa fördomar.

Att göra publiken uppmärksam på de många fina band som finns och hjälpa dem är också sajtens, nästan självklara, uppdrag.

Metallväktarna

Mer om ämnet på Yle Arenan