Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Skulle inte kunna leva utan metal

Från 2015
Uppdaterad 29.10.2015 15:34.
Kulturklipp video: Kvinnor i en mansdominerad metallbranch - Spela upp på Arenan

Rockmusiken är full av fördomar och kvinnor tvingas bevisa att de rockar lika hårt som män. För det gör de, kan den fördomsfria lyssnaren konstatera.

I en rätt typisk replokal med få bekvämligheter, men med undergroundkänsla, träffar jag Soffe som är basist i all-female bandet Viper Arms från Åbo.

Det kan finnas band med bra låtar men om texterna bara handlar om sex, booze and rock n roll så då ger det kanske inte mig så mycket

Begrepp som female fronted och all-female är något jag inte stött på innan jag hörde om Viper Arms och de syftar på band som enbart består av kvinnor.

Jag har googlat fram Viper Arms video ”You will not possess me” och slagits av deras tunga och genomarbetade sound. Ändå hade jag inte hört om bandet före i april i år då de gav ut låten som singel.

Videon påminner om gamla inhemska filmer och då jag träffar Soffe förvånas jag över att höra att bandet i någon form funnits sedan 2002.

Det finns bevisligen det ena och det andra i Åbos alternativa musikkretsar. Själv har hon spelat i bandet i 10 år.

– Jag såg bandet av en slump och blev fan och gick på flera av deras spelningar.

Det är som en klassisk historia om ett fan som blev del av bandet då det plötsligt behövdes en basist. I nuvarande form har bandet spelat sedan 2008 och gett ut tre ep:n och tre officiella singlar.

Ingen hitkalkyl

viper arms live
Bild: viper arms

Integritet är en basingrediens i all konst, så också här.

– Det viktigaste är att vi själva skall trivas med musiken och göra sådan musik som vi tror på. Vi funderar inte på vad andra vill höra utan spelar musik som vi själva är bekväma med.

Musiken kommer från hjärtat och bandet är inte beräknande, försöker inte göra musik som slår i de breda lagren.

Har musiken inte själ är den värdelös och om man fejkar så märker publiken det säger Soffe, som berättar att hon inte skulle kunna leva utan bandet och den tunga, känslomättade musiken de spelar.

Genom musiken uttrycker de viktiga delar av sina liv.

– Våra texter handlar om relationer, känslor men också längtan, saknad, besvikelse, ångest och världens undergång.

Lyrik, blick och rocktext

Bandet består förutom Soffe av Päivi, Laura och Niina som skriver den mesta musiken men också Soffe skriver texter. Hon har skrivit dikter i hela sitt liv och med musiken får texterna en tilläggsdimension. Jämfört med dikter så får rocklyrik inte alltid den uppskattning som de förtjänar.

Men det finns också många fördomar då folk tror att vi spelar någon popmusik

– För mig betyder texterna i rockmusiken jättemycket. Det kan finnas band med bra låtar men om texterna bara handlar om sex, booze and rock n roll så då ger det kanske inte mig så mycket.

Den här musiken kan ibland vara kul att lyssna på konstaterar Soffe glatt men är samtidigt ett vanligt uttryck för den rockmusik som så ofta beskriver världen ur mäns perspektiv.

Viper Arms vill inte överbetona det att de är kvinnor, vill inte understryka att här kommer nu en kvinnas perspektiv och de missionerar inte eller försöker dra fördelar av det här.

De spelar sin musik och jobbar hårt.

De erfarenheter de har, som kvinnor, hörs ändå i texterna och kan i viss mån uppfattas som motberättelser.

– Det är inget vi aktivt tänker på men det bara blir så, det är något som kommer automatiskt.

Bevisa att man kan

Soffe i replokalen
Bild: Sebastian Bergholm/Yle

Att bandet är kvinnor har betytt att de uppmärksammats av internetsajter som Femetalism, som lyfter fram kvinnliga metallartister och sprider deras musik. Det betyder att Viper Arms figurerar i sammanhang, till exempel på en digital samlingsskiva, tillsammans med andra kvinnliga rockare från hela världen

– Det finns plus och minus med att spela i ett tjejband. Positivt är att det finns de som bokar oss lättare då det ser bra ut med tjejer som spelar rock. Men det finns också många fördomar då folk tror att vi spelar någon popmusik.

Då man är en kvinna i en mansdominerad bransch måste man bevisa att man kan mycket mera än män, betonar Soffe.

Åbo och vidare

Viper Arms spelar flitigt, ofta i Åbotrakten, där bandet har många både elektriska och akustiska spelningar. Det är ett krävande jobb att föra fram sig själva och i synnerhet i Helsingfors är det svårt att få spelningar.

Bandet siktar internationellt, något som fungerar bra tack vare nätet, men Åbo är också en mångsidig musikstad och ett bra ställe att verka i.

Staden stödjer lovande band, bland annat genom Turku Rock akademy, ett format som spridit sig i Finland.

Det här har hjälpt bandet på olika sätt och Soffe berättar att allt det här innebär att Viper Arms har ett bra sammanhang att rocka i.

Viper Arms spelar till exempel i Åbo den 22.5, på Schools out i Paragas den 30.5 och på Nagu Rock den 11.7.

Metallväktarna

Mer om ämnet på Yle Arenan