Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Körfesten inbjuder till gemenskap

Från 2015
Uppdaterad 22.05.2015 13:39.
Jan Hellberg, Pia Valtanen och Åsa Westerlund arranger körfesten som snart fyller bollhallen i Ekenäs
Bildtext Jan Hellberg, Pia Valtanen och Åsa Westerlund arranger körfesten som snart fyller bollhallen i Ekenäs
Bild: Yle/Monica Slotte

Den finlandssvenska kyrkomusikfesten fyller bollhallen i Ekenäs. Under veckoslutet 22-24 maj uppträder 600 sångare.

Runt 1000 personer beräknas möta upp i bollhallen i Ekenäs för att lyssna, sjunga och fira högmässa under veckoslutet.

Programmet under den sjuttonde finlandssvenska kyrkomusikfesten ges huvudsakligen i bollhallen men också i Ekenäs kyrka och församlingshem samt i S:ta Katarina kyrka i Karis vankas det sång och musik i dagarna tre.

Stort arrangemang

Förbundssekreterare Jan Hellberg, festsekreterare Pia Valtanen och Åsa Westerlund, viceordförande i kyrkosångsförbundet har haft bråda dagar inför körfesten.

Pia Valtanen håller i de praktiska arrangemangen som inbegriper mat och övernattning, en utmaning för så många.

- Vi har 44 grupper som ska bo, äta och ha ett fungerande program. Det finns deltagare från Karleby, Vasa och Östnyland. Hotellrummen i Ekenäs räcker inte till så vi får ta rum i Karis till hjälp.

Den 17:nde finlandssvenska kyrkomusikfesten samlar 600 musiker i Raseborg.
Bildtext Många noter i användning
Bild: Yle/Monica Slotte

Musikaliska utmaningar

Enligt förbundssekreterare Jan Hellberg har den största musikaliska utmaningen legat i att koordinera alla insatser.

- Vi har alla dessa kyrkomusiker ute i församlingarna i Borgå stift som har övat med sina körer och också samlats till gemensamma samövningar regionalt. De har också sett till att alla sångare kommer hit.

Rent musikaliskt ska processen fram till festen ge körerna och sångarna någonting. Och själva körfesten ska ge en upplevelse att ta med sig hem efteråt. Därför satsar man på nyskriven musik under kyrkomusikfesten som ordnas vart femte år.

- Den här gången är den nya musiken väldigt gudstjänstorienterad. På pingstdagen då den nya musiken uppförs har man firat en hel mässa, säger Hellberg.

Ny musik till pingst

Then nya pingstmessan är en ordlek med gammal barocksvenska. Här blandar kompositören Timo Kiiskinen olika musikstilar med bekanta psalmer och melodier ur mässor samt egen komposition. Ulf Långbacka har skrivit ett festligt postludium; Amen. Verken framförs av orkester, ett rockband och 500 sångare.

Åsa Westerlund, som också är ordförande för den lokala arrangörskommittén, poängterar att publiken också är en del av uppförandet eftersom de sjunger med i psalmerna.

Hon påminner om att arbetet med evanemanget egentligen påbörjades för fyra år sedan då den nya musiken beställdes och skrevs enkom för festen.

Ett minne från en tidigare sångfest i Ekenäs.
Bildtext Ett minne från en tidigare sångfest
Bild: Yle/Monica Slotte

Bollhallen låter bra

- Vi har kommit till att akustiken här i hallen är överraskande bra. Samtidigt bygger nog allting på att här finns urskickliga ljudtekniker som balanserar ljudet och ser till att vi hör varann.

Alla körer har fått samma noter men det har varit varje körledares sak att bestämma hur svåra partier man vill bita i. Samtliga körer är nog väl förberedda, bedömer Westerlund som också poängterar körfestens sociala funktion.

- Det är här man träffar sångarbröder och -systrar från när och fjärran. Körfesten kan förhoppningsvis också inspirera nya sångare att gå med i lokala körer.

Späckat program

Fredag kväll kl. 22 är det andakt i bollhallen med musik ur Jesus Christ Superstar. Samtidigt ges en konsert i S:ta Katarina kyrka med Markku Luolajan-Mikkola på barockcello. Till båda evanemangen är det fritt inträde.

Under lördagen ordnas matinéer i Ekenäs och Karis kyrkor samt i Ekenäs församlingshem kl. 14.15.

Lördag kväll kl. 20 ges en festkonsert i bollhallen. Då uppträder Finlands svenska kyrkosångsförbunds förbundskör och körfestorkestern. Dirigent är Nina Kronlund.

På söndag kl.12 är det pingstdagens festhögmässa i bollhallen med två uruppföranden. Det är Then nya pingsmessan av Timo Kiiskinen samt Amen av Ulf Långbacka. Biskop Björn Vikström predikar vid festhögmässan.

Ett mer utförligt program finns på www.kyrkomusikfesten2015.fi

Yle Vega Västnyland

Spela upp