Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vem är Bernie Taupin egentligen?

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Bernie Taupin
Bildtext Bernie Taupin
Bild: Wikimedia commons / David Shankbone

När Elton John år 2007 firade sin 60-års dag på Madison Square Garden sade Elton John åt publiken att utan Bernie Taupin hade hans karriär förmodligen sett helt annorlunda ut. Med andra ord hade Elton mycket att tacka Bernie för sin framgång. Och allting började nästan av en slump.

Fakta om Bernie Taupin:

Döpt till: Bernard John Patchett Taupin
Födelsedatum: 22.05.1950
Födelseort: Sleaford, Lincolnshire, England
Yrke: textförfattare, singer-songwriter, poet, konstnär
Aktuell med: fyller 65 år

Året var 1967 och den då 17-årige Bernie Taupin svarade på en annons han läste i tidskriften New Musical Express där skivbolaget Liberty Records efterlyste nya talanger. En annan som också svarade på samma annons var en viss Reginald Dwight, d.v.s. han som en tid senare skulle bli känd som Elton John.

Varken Bernie eller Reg fick jobb hos Liberty Records, men deras A&R-ansvarige såg ändå den talang som bägge unga herrar besatt och gjorde så att de kom i kontakt med varann.

Intressant nog träffades Bernie och Reg varken under skivbolagets intervjutillfälle eller ens när de fått varandras kontaktuppgifter. De skulle dröja ett halvår innan de första gången sågs ansikte mot ansikte. Men då hade de redan hunnit inleda sitt samarbete genom att skicka musik och texter fram och tillbaka mellan varann per post.

Med tiden skulle de två samarbeta på mer än 30 album sammanlagt och tillsammans skapa massvis med eviga popklassiker. Det stora genombrottet kom med Your Song från år 1970.

Farmarbakgrund

Bernie Taupin kommer från en arbetarbakgrund med betoning på farmning. Bernie var inte särskilt bra i skolan, även om lärarna nog märkte att han hade en viss begåvning när det kom till att skriva. Han slutade skolan vid 15 års ålder och började jobba för den lokala tidningen med tanken att en dag bli journalist.

Men det blev inget av det, för den tonårige Bernie tröttnade ändå snart på det jobbet och tillbringade de följande ca två åren med att umgås med sina kompisar, lifta runt i trakten för att kunna delta i diverse ungdomsdanser, spela snooker på puben och dricka öl. Emellanåt tog han något ströjobb tills han nappade på den där annonsen i NME. Den som ledde till samarbetet med Elton John.

Personliga texter

Många av Bernie Taupins låttexter är förankrade i hans egna upplevelser som t.ex. Saturday Night's Alright For Fighting som handlade om hur det kunde gå till på en av de många ungdomsdanser och pubar han besökt. Och i Goodbye Yellow Brick Road finns textraden "going back to my plough", alltså "far tillbaka till min plog" – en referens till hans farmuppväxt.

Men det som ändå hade den största influensen på Bernie Taupins texter var den gamla amerikanska västern. Den har han återkommit till flera gånger under sin karriär. Och när Bernie och Elton år 1975 bestämde sig för att göra en självbiografisk skiva kallade Taupin sig själv för "The Brown Dirt Cowboy" medan Elton kallade sig "Captain Fantastic".

Andra samarbeten

Bernie Taupin må vara mest känd som Elton Johns mångåriga musikaliska parhäst, men under årens lopp har de två stundvis tröttnat på varann och valt att jobba med andra krafter. Bernie har bl.a. skrivit texten till de stora hittarna We Built This City med Starship och These Dreams med Heart.

Taupin har även samarbetat bl.a. med så divergerande artister som Alice Cooper, Courtney Love och Brian Wilson.

Solokarriär

Men Bernie Taupin har även haft en egen solokarriär som artist. Eller ett försök till en sådan, i alla fall. Redan år 1971 gav han ut sin första skiva – Taupin. Det var något av en spoken word-platta där Bernie läste upp sina dikter medan diverse musiker ackompanjerade honom.

Därefter har det kommit två album till där Bernie visade att han inte är någon oäven sångare heller. Han har även gett ut två skivor med sitt band Farm Dogs. Men Bernie Taupins försök till solokarriär gick de flesta förbi, så efter år 1998 har han inte längre gett ut några egna skivor utan satsat på att skriva för andra artister istället. Han har även publicerat dikter och ägnat sig åt att skapa tavlor.

Man måste älska musik

Många gånger har unga aspirerande låtskrivare och textförfattare frågat Bernie Taupin om goda råd. Det här är vad han brukar säga åt dem:

- En musiker kan alltid bli bättre genom att öva, men det är osäkert om man kan bli bättre som låtskrivare om man inte har gåvan från första början. Man kan inte lära sig låtskrivande från någon bok. Och man måste tro på sig själv, för annars kommer man ingenstans. Man måste vara dedikerad, man måste bry sig och man måste älska musik.

Mer om ämnet på Yle Arenan