Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Ann-Sofie Bäckström – ofrivilligt singel men frivilligt mamma

Från 2015
Uppdaterad 24.05.2015 19:04.
Ann-Sofie Bäckström
Bildtext Ann-Sofie Bäckström är sällan ensam, men längtar efter en vuxen människas närvaro.
Bild: Yle/Parad Media

Sedan barndomen har Ann-Sofie längtat efter att bli mamma. Studierna kom och gick, åren passerade men den rätta partnern dök inte upp. I samband med den nya lagen om inseminering och konstgjord befruktning år 2006, diskuterades ämnet livligt i medierna och då började också Ann-Sofie fundera på ett alternativt sätt att bygga sin familj.

– Biologiska klockan tickade och jag var fortfarande singel. Jag gav mig i något skede ett halvårs deadline – om inget hänt före det skulle jag gå till kliniken.

2010 påbörjade hon insemineringarna

Ann-Sofie Bäckström
Bildtext Ann-Sofie Bäckström.
Bild: Ann-Sofie Bäckström

– Första reaktionen bland släkt och vänner var en översvallande glädje för min skull. Jag var riktigt överraskad att mitt beslut gjorde mina närstående så glada.

Men Ann-Sofie blev inte gravid. Besvikelsen och oron tog tidvis över och hon började sakna stödet av en partner vid sin sida.

– Rädslan att det inte skulle lyckas var tung. Att vara ofrivilligt barnlös och rädd är en svår kombination. Man börjar tvivla på den egna kroppen. Tänk om jag inte heller kan få barn!

Pappafrö från en man

Efter ca åtta månader blev hon gravid med sin första son Benjamin. Tre år senare fick hon sin andra son Nicholas med samma spermiedonator. Det enda hon vet om donatorn är att han är en blond nordbo som donerat sina spermier i Danmark.

I dag är Ann-Sofies söner 1 år respektive 4 år och de har inte frågat så mycket om sin pappa.

– Han är en öppen donator och mina barn kan, när de är 18 år fyllda, söka reda på honom. Jag har berättat för Benjamin att jag fått ett pappafrö från en man. Dessutom försöker jag vara så öppen som det bara går och läser böcker som behandlar den här typens familjekonstellationer.

Saknar en vuxen

ann-sofie bäckström med barnen
Bildtext Ann-Sofie Bäckström med pojkarna Nicolas och Benjamin.
Bild: Ann-Sofie Bäckström

Vardagen som ensamstående tvåbarnsmamma motsvarar på många sätt det som Ann-Sofie drömde om, men det innehåller också oväntade aspekter.

– Paradoxen är den att jag nuförtiden aldrig är ensam, jag har pojkarna med mig hela tiden. Om jag vill göra nåt eget måste jag ordna barnvakt långt på förhand. När de sover är jag ensam och fast i mitt eget hem – det här insåg jag inte före jag fick mitt första barn.

Ann-Sofie är ofta på vift med sönerna och umgås regelbundet med andra barnfamiljer. Sedan Nicholas föddes förra våren har hon några enstaka gånger fixat barnvakt för att komma iväg till frisören eller till någon konsert.

– Många undrar hur jag orkar men för mig är det naturligt, jag har inget att jämföra med. Jag mår bra men ibland är längtan efter en annan vuxen väldigt stark. Jag hoppas att det någon dag tillkommer en vuxen, eller en vuxen med egna barn till vår familj. Jag saknar en vuxen att bolla tankar med, det kan ett barn aldrig ersätta.

Text: Katja Turpeinen

Läs också: HBL: "Jag känner stor tacksamhet gentemot donatorn"

Efter Nio om ensamhet, måndagen den 26 maj 2015 kl. 21.00 i Yle Fem och på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan