Lyckopillret Afrodans

Inne i ett av rummen i Kasern 13 på Korsholmsesplanaden i Vasa dansas och trummas det för fulla muggar när föreningen Kpanlogo Yede kommer samman.
Francis Oyeyiola, Kent Håkans, Bernard Klu och Assibu A. Josaph slår på trummorna och knäpper av hjärtans lust, medan Jannika Nylander, Marta Pietruczuk, Christel Ahmeti, Johanna Brådd och Serafima Borotinskij-Bränn gungar barfota i takt med de kraftfulla rytmerna.
Kpanlogotrumman
Afrodans, eller Afro Yede, är en dans vanlig i Västafrika. Den utmärks av stora rörelser som tillsammans med musiken får energier att strömma genom hela kroppen. Några av de instrument som används är Kpanlogotrumman, Gome och Djembetrumman.
Kpanlogo Yede kom igång med sin verksamhet 2009 och förvandlades till förening 2011 när samarbetet med Vasa stad ökade. En av förgrundsgestalterna är Francis Oyeyiola, nyligen färdig med sina magisterstudier vid Vasa universitet. Telekommunikation och affärsverksamhet är hans specialitet.
- Dansen i sin tur, den är en del av min identitet, säger Francis.
Vill dela med sig
2004 kom Francis från Ghana till Finland för att studera. Förutom att själv njuta av dans och musik, vill han inom Kpanlogo Yede gärna också introducera sin egen kultur i sitt nya hemland.
Francis vill utveckla ett multikulturellt Finland med kontakter ut i världen. Föreningen besöker på beställning bland annat daghem, skolor, arbetsplatser och servicehem.
Förutom musiken, trummandet, sången och Afrodansen, lär Kpanlogo Yede också ut bland annat afrikanska matspecialiteter och annan kunskap om de Västafrikanska kulturerna. Francis vill gärna komplettera den till övervägande del dystra bild som massmedierna hos oss ofta ger av Afrika.
Afro på rockfestival
För Johanna Brådd och Serafima Borotinskij-Bränn kom intresset för afrodansen igång på allvar i och med en arbiskurs de deltog i hösten 2012. Sedan dess har de dansat på allt från personaljulfester till rockfestivaler.
Som bäst har de också en ”trumdans” på gång, som i likhet med deras andra danser växer fram så småningom, med både traditionella och helt egna inslag. Alla i gruppen kan påverka hur en ny danshelhet utvecklas i deras helt egen ”afro-fusion”.
Ny öppenhet
Efter evenemanget ”Vasa mot rasism” i mars fylldes föreningens övningssal under påföljande träningspass av flera nationaliteter. Så många har inte fortsatt, men antalet danser och uppträdanden har ändå blivit allt fler. Serafima säger att hon hoppas att mångfalden ska kunna bibehållas också i fortsättningen:
- Det känns häftigt att vi trots olika personligheter, bakgrund och ålder, tjugo till femtio plus, kan hitta dansglädjen tillsammans! Kontakten med andra nationaliteter har gett en ny öppenhet för det främmande.

10-11 juli 2015 är Kpanlogo Yede med och arrangerar Agoo Africa Festival i Vasa.