Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Reko-ringarna berömda i Europa

Från 2015
Uppdaterad 22.05.2015 16:12.
Reko-ringarna blir fler och fler - Spela upp på Arenan

Rejäl konsumtion, förkortat Reko, är ett koncept som vuxit explosionsartat i Finland. Nu kommer man från Frankrike, Belgien och Tyskland för att lära sig av den finländska framgångssagan.

Producenterna och konsumenterna möts på Facebook och sen delas maten ut öga mot öga på torg och parkeringsplatser.

40 000 medlemmar

Det hela fick sin början i Jakobstad. Den första utdelningen hölls i juli 2013. Nu, ett par år senare, finns det 55 ringar och 40 000 medlemmar i hela landet.

Den utländska gruppen besökte bland annat Larsmo. Thomas Snellman i förgrunden. Fiskaren Roland Semskar i randig tröja.
Bildtext Den utländska gruppen besökte bland annat Larsmo. Thomas Snellman i förgrunden. Fiskaren Roland Semskar i randig tröja.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Grundaren av Reko-ringarna, Thomas Snellman, fick idén från Frankrike. Men hans version är bättre.

- Bevisligen, eftersom det nu kommer en hop från Frankrike, Belgien och Tyskland för att titta på vårt system. Det franska systemet startade på den tiden när Facebook inte fanns. Det betyder att det inkluderar ganska mycket byråkrati. Men vårt system via Facebook är så extremt lätthanterligt att det inte fordrar någon större arbetsinsats av utomstående.

Liknande modeller världen över

Just nu besöker en grupp med fransmän, belgare och tyskar Finland och Österbotten. Det blev bland annat ett besök på Tajma-slakteriet i Pedersöre och ett hos fiskaren Roland Semskar i Larsmo.

Bland besökarna finns Jocelyn Parot från Frankrike. Han talar flytande finska tack vare sin finska fru och åratal av studier i Finland.

Han berömmer Reko-ringarna för deras enkelhet. Liknande modeller finns dock världen över och det är främjandet av dessa som hans organisation jobbar med.

- Just nu har vi på gång rörelser som satsar på närproducerat världen över. Vår organisation, Urgenci, främjar alla rörelser som försöker föra samman producenter och konsumenter, säger Parot.

Utdelning varje vecka

Närproducerat och konceptet med direktkontakt mellan producent och konsument är alltså på uppgång världen över. Och Reko-ringarna i Finland bara växer.

Annika Cederborg tycker om att möta producenten öga mot öga.
Bildtext Annika Cederborg i vitt tycker att det är bra att allt går direkt till producenten.
Bild: Yle/Markku Hautala

På kaserntorget i Vasa är det numera utdelning varje vecka. Facebookgruppen har nu över 4000 medlemmar. Och när man frågar varför är svaret ganska väntat.

- Det känns bra att veta att producenten får lite mer i fickan i stället för en massa mellanhänder. Så är det roligt att köpa direkt av producenten. Jag tycker också om stämningen här, säger Annika Cederborg.

Ägg, kött, fisk, bär, bröd med mera. Produkterna byter ägare under en intensiv timme varje torsdag.

Snellman prisbelönad

Thomas Snellman har fått ett par pris för sin insats för det närproducerade. Mest stolt är han ändå över att han lyckats hjälpa de små producenterna.

- Jag är mest glad över att jag kan hjälpa små producenter att hitta en marknad på ett enkelt sätt. Och det viktigaste enligt mig är att vi bromsar minskningen av antalet gårdar i Finland.