Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Reklam för barbröstad biltvätt inte lagstridig

Från 2015
Uppdaterad 25.05.2015 16:52.
Reklam för topless biltvätt i Kyrkslätt
Bildtext Bilreservdelsföretaget har en annons för sin biltvättstjänst i tidningen Kirkkonummen Sanomat.

Den omtalade biltvättsreklamen strider inte mot god sed, anser man på Konkurrens- och konsumentverket. Vid jämställdhetsombudsmannens byrå upplevs den ändå som kränkande.

Enligt konsumentskyddslagstiftningen får marknadsföring inte strida mot god sed, men trots det rabalder som reklamen om "toppless biltvätt" väckt, är den inte entydigt lagstridig.

- Marknadsföring strider mot god sed ifall den innehåller könsdiskriminering. Sådant är till exempel att använda en kvinna eller man enbart som blickfång eller objekt, utan att de har någon koppling till den produkt som marknadsförs, säger Katri Väänänen, som är jurist vid Konkurrens- och konsumentverket.

Kan inte ta ställning

Det innebär att om det i en annons finns lättklädda eller nakna människor måste nakenheten ha något att göra med produkten eller verksamheten som marknadsförs. Enligt Väänänen är det i det här fallet ändå inte reklamen som är problemet, utan själva tjänsten.

- De lättklädda kvinnorna har en koppling till själva produkten, och vi kan enbart bedöma marknadsföringen. Men man kan fråga sig ifall själva tjänsten är helt okej? Problemet ligger inte i reklambilden, utan i tjänsten som erbjuds. Men det faller utanför vårt expertisområde, så vi kan inte ta ställning till det, säger Väänänen.

Sexuellt ofredande på arbetsplatsen

Inte heller jämställdhetsombudsmannens byrå vill direkt kommentera fallet i fråga.

- På ett allmänt plan kan man säga att många kunder säkert upplever en ”toppless-tjänst” som kränkande och förnedrande mot kvinnor, lyder formuleringen från jämställdhetsombudsmannens byrå.

I praktiken går tjänsten ut på att man kan köpa sig en biltvätt av kvinnor som inte har någon skjorta på sig. Jämställdhetsombudsmannens byrå påpekar att företaget i fråga som arbetsgivare har ansvar för att det inte uppstår en situation som kan tolkas som sexuellt ofredande, till exempel genom att kunderna kommenterar kvinnornas utseende.