Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fem postlådor färre i Vasa

Från 2015
Uppdaterad 22.05.2015 21:47.
Två postlådor avlägsnades från Vasa centrum på fredagen. Christian Nylund tog bilden.
Bildtext Två postlådor avlägsnades från Vasa centrum på fredagen. Christian Nylund tog bilden.
Bild: Christian Nylund, läsarbild

Under fredagen avlägsnades fem postlådor från Vasa. De användes alltför lite, enligt Posten. Vissa dagar har det inte funnits ett enda brev att tömma.

Tidigare fanns det 66 postlådor i Vasa. Nu är antalet nere i 61. Postlådor avlägsnades från tre olika områden i Vasa; tre i Brändö, två i centrum och en på Vasklot.

En av lådorna från Brändö återanvändes vid Minimani i Vöråstan i Vasa.

- Därifrån har vi fått mycket önskemål om att det borde finnas en postlåda och nu hörsammar vi det, säger Jouni Männistö, utdelningschef med ansvar för Österbotten.

Tydliga generationsskillnader

Varför har man då valt att minska antalet brevlådor i Vasa?

Jo, den allmänna trenden gäller också här. Folk skickar inte mycket brev och kort längre.

- I flera av de här lådorna finns färre än tio försändelser när de töms för dagen. I det skedet hamnar lådorna på vår lista över sådana som ska granskas. Det kunde till och med hända att det inte fanns ett enda brev att tömma, säger Jouni Männistö som säger att det finns tydliga generationsskillnader i användningen av postens tjänster.

- Det är i princip enbart företag och pensionärer som skickar brev och kort i dag.

Köpcentra populära postningsställen

Därför är det också vanligt att postlådor placeras i närheten av äldreboenden i dag. Andra populära ställen är köpcentra och ABC-stationer.

- På sådana ställen kan vi få så många försändelser på en dag att postlådan måste tömmas två gånger. Och då rymmer en låda ändå upp till 300 försändelser, säger Jouni Männistö.

Trenderna är nationella, och under de senaste fem åren har Posten minskat antalet postlådor med 10-15 procent i landet. Så sent som i fjol granskades situationen i Karleby, och då försvann en postlåda där.