Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Struntar i postens pinne - vägrar flytta postlåda

Från 2015
Uppdaterad 25.05.2015 18:59.
Jens Kristian Danielsson och Agneta Spets
Bildtext Agneta Spets och Jens Kristian Danielsson vill inte ha en postlåda långt från hemmet. Här har posten satt en pinne i marken där de vill se många lådor på en gång.
Bild: Yle/Tove Virta

Agneta Spets säger att hon från posten har fått en lapp, en pinne och ett hot om att inte få någon post om hon inte bygger en ställning tillsammans med grannarna och flyttar sin postlåda inom två veckor.

Spets står bredvid sin bruna postlåda vid sitt hus i Hangö. Tvärs över gatan står en kort träpinne med en gul ända nertryckt i sanden. På den står fem husnummer och gatans namn. Här borde hennes postlåda stå inom kort tillsammans med fyra av grannarnas.

De borde bygga en ställning tillsammans och framöver sköta gatuunderhållet så att postutdelaren lätt kommer åt postlådan. Det här upprör Hangöborna rejält, speciellt eftersom också morgonposten ska placeras upp till 50 meter ifrån tomtgränsen.

- Dagsposten skulle jag gärna hämta på andra sidan gatan, men morgontidningen vill jag nog ha in genom dörren så att man inte behöver springa halvnaken ut och hämta sin tidning som man vill läsa vid frukostbordet, säger Spets.

Invånarna står för allting

Agneta Spets är också arg över att invånarna ska betala för ändringen och sköta allting själv.

- Inte får man annars heller bygga något utan åtgärdstillstånd från staden, men nu mitt i allt får man bygga vad som helst.

En annan som rasar över postens brev, rubricerat "Postlådor omplaceras i detta område" är Hangöbon Susann Heikkinen.

- Det har kommit ett ukasbrev att om två veckor ska postlådan stå där. Eller så är man utan post.

Heikkinen är också upprörd över de plötsliga kostnader som uppstår.

- Vi ska gräva ner postlådorna själva. De sätter bara ut sina pinnar och vi ska börja gräva, vi som har våra postlådor här. Kommer det en sten emot så ska vi bekosta grävmaskinen eller spränggubben som tar bort stenen. Och de bara kör runt och slår ner sina pinnar.

Agneta Spets säger att hon tillsammans med bekanta kollat med staden, med tekniska nämnden vad de tänker om det här. Men ingen kände till något om saken.

Hon och hennes bekanta har också kontaktat kundtjänsten på olika tidningar. Där tog man ingen ställning till saken alls eller så sade kundtjänsten att de bara antecknar läget i Hangö till kännedom, inget mer.

Posten kvar om man betalar

Om invånarna ingår ett avtal med posten och är beredda att betala extra kan posten fortsätta dela ut posten som förut.

För Agneta Spets skulle det kosta 148 euro per delning. Det innebär sammanlagt 296 euro per år om hon vill ha både morgonposten och dagsposten delad fram till huset.

Hon har kort väg eftersom hon har postpinnen precis mitt emot sitt hus.

Om sträckan är 100 meter kostar det 415 euro per år att få antingen morgonposten eller dagsposten hemburen.

Mer än 100 meter från pinnen till postlådan bär inte postutdelaren.

- Enligt posten läggs sedan inte posten i lådan om det inte är plogat, säger Spets.

Agneta Spets postlåda i Hangö
Bildtext Agneta Spets postlåda
Bild: Yle/Tove Virta

Vägrar flytta

Susann Heikkinen kommer inte att flytta sin postlåda och bygga något tillsammans med grannarna.

- Vår postlåda hamnar två hus bort från mitt hus. Jag kommer inte att lägga dit någon postlåda i alla fall, säger Heikkinen.

Hon säger att hon tänker hämta sin post från ombudet som är R-kiosken i Hangö eftersom där är plogat och sandat.

- Då behöver jag inte fundera på att ta mig ut på natten med ett spett då plogbilen har kört för att få bort plogvallen på en meter som bildas framför postlådan. Jooonej.

Inte heller Agneta Spets tänker bygga något och hon tror inte grannarna gör det heller.

- Det ser nog ut som jag också går till R-kiosken.

Ingen verklig dialog

Posten erbjöd invånarna en möjlighet att diskutera "hur placeringen av postlådor i grupper ska genomföras i praktiken", enligt postens brev som kunderna fått.

Det fanns ändå inte något exakt klockslag utsatt när det skulle ske, "postens representant cirkulerar i området 19 maj klockan 16-21", enligt brevet.

- Jag var inte själv närvarande, men på dem som var där så förstod jag att det inte var något att diskutera, säger Spets.

Endast då alla i hushållet är över 75 år eller om man är rörelsehindrad och bor ensam kan posten göra undantag och föra breven och tidningarna till dörren.

Går ni vidare med frågan på något sätt?

- Säkert, vi får vänta till början av juni för att se var vi hittar posten då. Jag ringer nog tidningsutdelningen på morgonen om jag inte får den då. Säger de att de har delat ut den så får jag ju fråga vart de har delat den. Men jag kan ju kanske först titta ut genom fönstret för att se om den ligger på marken bredvid pinnen, säger Agneta Spets.

Susann Heikkinen är upprörd över att ännu fler Hangöbor blir arbetslösa.

- Jag förstår att det ska bli så billigt som möjligt för posten. Men garanterat hälften av postutdelarna försvinner efter det här.

Diskussion om artikeln