Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

NSA kan förlora rätt att registrera teleuppgifter i USA

Från 2015
Uppdaterad 23.05.2015 11:38.
NSA:s högkvarter i Fort Meade i Maryland
Bildtext NSA:s högkvarter i Fort Meade i Maryland.

USA:s senat har röstat ned ett lagförslag som skulle ha begränsat den Nationella säkerhetsmydigheten NSA:s massregistrering av teleuppgifter, som flera federala domstolar har ansett vara olaglig.

Enligt lagförslaget måste NSA bland annat begära tillstånd av en särskild domstol för att samla en enskild individs telefon- och e-postuppgifter i USA

Kongressens andra kammare, representanthuset, godkände lagförslaget med stor majoritet nyligen men i senaten fattades det tre röster för att förslaget skulle ha gått till vidare behandling.

Sannolikt att lagen inte förlängs

Det är ändå sannolikt att NSA förlorar sin omstridda rätt att registrera teleuppgifter, eftersom den nuvarande övervakningslagen Patriot Act måste förnyas senast i slutet av juni.

Senaten röstade samtidigt mot ett lagförslag om att Patriot Act skulle har förlängts tillfälligt.

Det verkar därför sannolikt att lagen inte kommer att förlängas i tid i slutet av maj, eftersom kongressen nu tar en paus för en vecka.

Allt hänger på kongressen

Senatens republikanska ledare Mitch McConnell säger ändå att det är möjligt att senaten sammankallas en dag tidigare än planerat den 31 maj, för att ta ställning till en förlängning av Patriot Act.

- Det här är vårt enda alternativ. Vi har en vecka tid på oss att diskutera lagen och en dag att avgöra frågan, säger McConnell.

Enligt Vita huset som stöder lagen, finns det ingen plan B utan allt hänger på kongressen.

- Det är oerhört viktigt att se till att det amerikanska folkets grundläggande säkerhet och trygghet skyddas, och att de grundläggande medborgerliga friheterna skyddas, säger Vita husets talesman Joshua Earnest

Både republikanerna och demokraterna är splittrade i frågan, även om de flesta republikaner vill förlänga Patriot Act