Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Stafettkarnevalen belönades med John Vikström-priset

Från 2015
Uppdaterad 26.05.2015 14:02.
Olaf Homén och Stefan Haglund tar emot John Vikström-priset 2014

Stafettkarnevalen fick John Vikström-priset för motion och idrott 2014

Lördag eftermiddag fick Carl-Olaf Homén och Stefan Haglund i strålande solsken motta Kyrkans John Vikström-pris för motion och idrott 2014 . På Olympiastadions läktare fanns under karnevalen uppskattningsvis 8 -10 000 elever, lärare och publik.

I prismotiveringen säger Kyrkans delegation för motion och idrott att Stafettkarnevalen får en stor grupp människor att röra på sig. Barn som inte nödvändigtvis annars rör på sig berörs på ett positivt sätt av evenemanget och även barn och ungdomar med rörelsehinder har uppmärksammats.

Stafettkarnevalen har ordnats sedan 1961 och är en långsiktig verksamhet som främjar medmänsklighet och människovärde. Genom delaktighet skapas glädje och gemenskapskänsla och i bästa fall förhindras marginalisering genom motion och idrott, sägs det vidare i prismotiveringen.

Carl-Olaf Homén grundade Stafettkarnevalen och fick alltså tillsammans med odrförande för organisationskommittén Stefan Haglund ta emot priset av ärkebiskop emertius John Vikström själv.

Kyrkostyrelsen delar ut priset på förslag av Kyrkans delegation för motion och idrott till en person eller organisation som verkat för samarbete mellan kyrka och motion och idrott. Till exempel genom att främja etiska värderingar i motion och idrott eller att förebygga marginalisering med hjälp av motion och idrott.

Olaf Homén och Stefan Haglund tar emot John Vikström-priset 2014

På bilden Carl-Olaf Homén, John Vikström med maka Clary Ann Still och ordförande för Svenska Finlands skolidrottsförbund, Sverker Skogberg framför kyrkans tält på stafettkarnevalen som b.la. gjorde reklam för kampanjen Församling i rörelse. (foto Maria-Björkgren-Vikström)

Det första priset med John Vikströms namn delades ut 2012 till arrangörerna av församlingarnas FM-fotbollsturnering. John Vikström-priset för motion och idrott 2013 gavs till ordföranden för Finlands Bollförbund Pertti Alaja för modellen Grönt kort som används inom juniorfotbollen.