Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kvinnor för fred gick över gränsen mellan Nord- och Sydkorea

Uppdaterad 24.05.2015 11:17.
En internationell grupp av kvinnliga fredsaktivister har gått över den strängt bevakade gränsen mellan Syd- och Nordkorea.
Bildtext Från höger: Mairead Maguire, Leymah Gbowee och Gloria Steinem.

En internationell grupp av kvinnliga fredsaktivister har gått över den strängt bevakade gränsen mellan Syd- och Nordkorea. Gruppen vill fästa uppmärksamhet vid bristen på permanent fredsavtal.

Gruppen, som består av 30 kända aktivister, leds av den amerikanska feministen Gloria Steinem. I gruppen ingår också Nobels fredspristagare Leymah Gbowee och Mairead Maguire.

Enligt Steinem var bussfärden över stilleståndslinjen efter Koreakriget år 1953, en triumf för fred och försoning. Hon avvisade också kritik om att gruppen hade låtit sig utnyttjas av nordkoreansk propaganda.

- När det står klart vad vi har upplevt så är jag övertygad om att kritiken upphör, sa Steinem efter att gruppen hade anlänt till Sydkorea.

Sydkorea lät inte gruppen ta sig över gränsen via stilleståndsbyn Panmunjom, utan kvinnorna körde över gränsen vid en annan gränsövergång.

Stilleståndslinjen hör till de mest strängt bevakade gränserna i världen och det är ytterst sällsynt att privatpersoner tillåts gå över gränsen.

Kritik för att inte ha träffat "vanliga kvinnor"

Kvinnoaktivisterna fick också kritik för att de kvinnor som de mötte i Nordkorea var särskilt utvalda av den nordkoreanska regimen.

- Jag vet att vi hade verkligt mänskligt utbyte med nordkoreanska kvinnor. Ingenting som vi gör kan ändra bilden av Nordkorea. Vi försöker få personliga kontakter som ökar förståelsen, sa Steinem.

Kvinnorna vill fästa uppmärksamheten vid att Koreakriget tekniskt sett pågår fortfarande, eftersom kriget avslutades med ett vapenstilleståndsavtal den 27 juli år 1953.

En fredsdeklaration skrevs under i Pyongyang år 2007 med målet att ersätta stilleståndsavtalet med ett permanent fredsavtal, men det har aldrig förverkligats.

Splittrade familjer

Nobelpristagarna Maguire och Gbowee vill också fästa uppmärksamhet vid de familjer som fortfarande är splittrade efter Koreakriget.

- Vi är här för att vi inte tror på krig. Du kan komma åt de mänskliga rättigheterna när du har en normal situation och inte ett land i krig, sa Mairead Maguire. Hon belönades med Nobelpriset år 1976 för sin roll i kvinnorörelsen för fred i Nordirland.

Kvinnorna tillbakavisar också uppgifter i nordkoreanska medier om att de skulle ha lovordat landsfadern Kim Il Sung under sitt besök. Att prisa Nordkorea eller dess ideologi betraktas som ett brott i Sydkorea.