Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jakobstadspolitiker ratar kärnkraftsanalys

Från 2015
Uppdaterad 25.05.2015 08:25.
Anna-Maija Lyyra, politiker i Jakobstad.
Bildtext Anna-Maija Lyyra, politiker i Jakobstad.

Anna-Maija Lyyra och femton andra fullmäktigeledamöter från Jakobstad ville ha en riskanalys gällande stadens kärnkraftsinvestering. Det fick de inte, och nu är Lyyra missnöjd.

Det var förra våren som Anna-Maija Lyyra (Gröna) och femton andra politiker lämnade in en motion där de efterlyste en riskanalys gällande den kärnkraftssatsning som staden Jakobstad gör genom Katternö kärnkraft som är en av delägarna i SF som äger två tredjedelar av Fennovoima.

Svaret är skrivet av tf stadsdirektören Anne Ekstrand och ska behandlas på fullmäktiges möte på måndag. Anna-Maija Lyyra är inte nöjd med analysen - långt ifrån.

- Jag tycker inte att man har gjort någon analys över huvudtaget. Det här är ingen utredning. Man har bara räknat upp vid vilka tidpunkter man har köpt aktier. I själva riskanalysen står det att man tyvärr inte kan redogöra för riskerna, säger Lyyra.

Hur tänkte du när du fick läsa det här dokumentet?

- Jag var väldigt besviken. Man må tänka hur man vill om investeringarna, men jag tycker att det bör finnas en faktagrund för investeringarna för att man ska kunna bedöma om de är vettiga eller inte. Ska man backa eller fortsätta investera?

Ska satsa 15 miljoner

Staden Jakobstad har satsat 1,6 miljoner euro i Fennovoimas kärnkraftssatsning så här långt. Dessutom har staden förbunit sig att gå in med ytterligare medel.

Totalt kommer stadens bidrag att bli 15 miljoner euro. Egentligen är det mycket större än så eftersom två tredjedelar av byggkostnaderna ska täckas med lån som ska betalas bort under en period på tiotals år genom de väntade vinsterna av elförsäljningen.

På måndag ska de sexton ledamöternas motionssvar att behandlas. Hur kommer diskussionen att gå?

- Jag hoppas att det blir diskussion. Oberoende av vad man har för åsikt om kärnkraft så kan det inte skada att man känner till de ekonomiska grunderna. Det är viktigt också i framtiden eftersom de här investeringarna kommer att följa oss under en lång tid, åtminstone till år 2060, säger Anna-Maija Lyyra.

Bild av hur Fennovoimas kärnkraftverk kan komma att se ut.
Bildtext Skiss över kärnkraftverket i Pyhäjoki.

"Borde avstå helt"

Lyyra anser att man helst borde avstå helt från kärnkraftssatsningen.

- Man ska absolut inte sätta mer kapital i det här åtminstone. Samtidigt tror jag på demokratin. Om en majoritet av fullmäktige vill ha det så här så är det bara att acceptera det. Men jag tycker att vi är värda att få veta fakta bakom beslutet.

Hade ni inte fakta när staden började investera år 2007?

Det säger väl en hel del om den här investeringen nu när Nykarleby inte ser ut att lyckas sälja sin andel

- Jag kan inte säga det eftersom jag själv inte var med i fullmäktige då.

Nykarleby har ju hamnar i en svår situation med stora oklarheter sedan fullmäktige bestämde att man ska gå ur. Är det värt att gå den vägen?

- Det måste man värdera sedan ifall man väljer den vägen. Det säger väl en hel del om den här investeringen nu när Nykarleby inte ser ut att lyckas sälja sin andel.

Anna-Maija Lyyra skulle bland annat vilja veta hur lönsamt kärnkraftverket faktiskt kommer att bli.

Anne Ekstrand , Stadsjurist i Jakobstad
Bildtext Anne Ekstrand

- Börjar man bygga något i mångmiljonklassen så finns det förstås beräkningar bakom gällande till exempel vilket pris man kan sälja elen för. Det här måste man väl kunna berätta om.

Ekstrand kan inte svara

Motionsställarna undrar bland annat vad som händer när kärnkraftverket är byggt. Ifall det skulle visa sig att det inte bär sig, måste då delägarna till exempel gå in med ytterligare medel?

Vi ställer frågan till Anne Ekstrand, tf stadsdirektör i Jakobstad:

- Det kan jag inte svara på. Det måste vi återkomma till på måndagen. Jag tror nog att jag eller Stefan Storholm, vd för Katternö kärnkraft, kan ge svar. Storholm kommer att finnas på plats inför fullmäktigemötet.

Varöfr har ni inte satt med det här med elpriset i analysen?

Man kan inte sluta betala andelar längre, det är inte längre möjligt

- Det kan jag inte svara på.

Går det att lämna Fennovoimaprojektet längre, som Lyyra talar om?

- Jo, man kan gå ut precis som en del har gjort. Men eftersom förbindelserna är påskivna måste man fortsätta investera enligt överenskommelsen. Man kan inte sluta betala andelar längre, det är inte längre möjligt.

Kan inte gå ur investeringslöftet

Så Jakobstads löfte om 15 miljoner är bindande nu?

- Ja. Man förlorar pengar om man går ut nu. Ett alternativ är förstås att sälja sina andelar, men så länge kärnkraftverket inte är färdigt så tror jag inte att det finns så många köpare.

Tycker du att fullmäktige har informerats tillräckligt?

- Aktieköpen har funnits med i stadens budgetar ända sedan år 2007, så nog tycker jag det.

Vissa menar att elpriserna inte blir särskilt konkurrenskraftiga från Fennovoimas kärnkraft. Blir delägarna skyldiga att köpa elen därifrån eller inte?

- Jag har förstått att man inte är skyldig att köpa elen. Men du kunde gärna återkomma till det här på måndag. Jag tror att Stefan Storholm har svaret, kontakta gärna honom, säger Anne Ekstrand.

Storholm hänvisar vidare

Yle Österbotten fick kontakt med Storholm som valde att hänvisa till måndagens fullmäktigemöte. Mötet börjar klockan 18 med en redovisning av Storholm. Mötet är öppet för allmänheten.