Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Pingsten är kyrkans födelsedag

Från 2015
Uppdaterad 25.05.2015 09:36.
teckning av den Heliga Anden som en duva
Bild: Kyrkans bildbank

Det kristna treenighetsbegreppet är något som har vållat en hel del huvudbry och teologiska tvister genom seklerna. I Apostlagärningarna beskrivs hur Jesus lärjungar och vänner under en sammankomst uppfylldes av kraft, glädje och mod, att på deras huvuden syntes små eldslågor och att de på ett stort antal språk, tungomål som det gamla ordet lyder, kunde vittna om Jesus och Gud. Det hände tio dagar efter Kristi himmelsfärd.

På flere ställen i både Gamla och Nya testamentet skrivs det om en Herrens ande, en gudomlig kraft som skulle komma och inspirera och hjälpa människorna, så egentligen är den här teologin kanske inte så svår, men har alltså förorsakat en del bekymmer!

Inom alla kristna samfund firas pingsten, särskilt viktig är den ju för Pingstkyrkan. I evangelisk-luthersk tradition är den liturgiska färgen på pingsten röd - eldets, blodets och Andens färg. Biskoparnas hattar, mitror, som de kallas, är faktiskt inspirerade av pingstens händelser - mitran var från början avsedd att avbilda de eldslågor som skildras i Apostlagärningarna.

Som kyrkans födelsedag betraktas pingsten eftersom det var efter den lärjungarna började organisera sig och började resa runt och predika evangelium.