Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Visor, schlager och psalmer

Från 2015
Uppdaterad 26.05.2015 14:16.
Py Bäckman, sångerska, textförfattare, kompositör
Bildtext Py Bäckman är aktuell med nytt album tillsammans med Janne Bark

Vad förenar låtar som Stad i ljus, Gabriellas sång, Koppången, Vandraren, psalm 808 Vad är Gud och senaste tillskottet, Vi är bara människor? Jo upphovskvinnan bakom sångerna är Py Bäckman. En av Sveriges bästa låtskrivare, om man frågar Thomas Lundin.

Bäckman är Lundins stora idol. Hon levererar sånger som den svenska pop- och schlagereliten gjort till hits som håller. Eller till älskade psalmer i kyrkan.

thomas lundin
Bildtext Thomas Lundin spelar Py Bäckmans sånger

Både i radion och som scenartist återkommer Lundin ofta till Py Bäckman och hennes sånger. På hans nya skiva Sommar för evigt igen finns också Bäckmans Störst av dem är kärlek, vilket är hennes version av bibeltexten i 1 Kor. 13:4-13. Mats Wester ur Nordman har gjort musiken.

Det här är ju långt ifrån enda gången Py Bäckmans sångtexter har en koppling till den andliga världen.

- Stad i ljus skrev hon ursprungligen som en psalm. Och den blev en psalm i sinom tid, säger Thomas Lundin.

Men före det blev låten Tommy Körbergs bidrag i Melodifestivalen 1988. Tommy Körberg vann och tävlade för Sverige i europafinalen i Dublin det året. Där kom Stad i ljus på 12:e plats.

- Stad i ljus är nog den enda melodifestivallåten av alla 1400 som tävlat sedan 1956, som faktiskt blivit en psalm, konstaterar Lundin.

Stad i ljus är inte den enda psalmen med Py Bäckman som upphovskvinna.

Psalm 808 i den svenska psalmboken, Vad är Gud, är också skriven av henne.

Py och Nordman

Py Bäckman är artist, sångare och musiker, men hennes största framgångar är låtarna hon skrivit åt andra artister. T.ex åt folkrockgruppen Nordman. Py Bäckman och Mats Wester inledde ett samarbete 1993 och det var där och då som Nordman grundades.

Nordmans stora hit Vandraren är bara ett exempel på samarbetet Wester-Bäckman.

Den andra superhiten som Py Bäckman skrivit är Gabriellas sång. Ett beställningsarbete hon fick för filmen Så som i himmelen (2004). Stefan Nilssons filmmelodi behövde en stark text för huvudpersonen Gabriella, som spelades av Helen Sjöholm.

- Py skrev texten på noll time, har hon berättat. Hon var nöjd med sången, men hade absolut ingen aning om att denna sång skulle bli en superhit, berättar Lundin.

Gabriellas sång låg på Svensktoppen i 68 veckor åren 2004-2006. Covers på låten har gjorts av både dansband, Riki Sorsa och Py Bäckman själv.

Musik hela livet

Py Bäckman har levt av och med musik hela sitt liv. Hon upptäcktes redan som 9-åring tack vare ett turnerande radioprogram. Efter det blev det TV-debut hos Lennart Hyland 1957.

Py Bäckman är född i Solna, men växte upp hos mormor och morfar i Iggesund.

- Hennes mormor lär ha varit en kyrklig och from kvinna. Hon ville att lilla Py skulle uppträda i folkdräkt och det här visade sig vara en succé, berättar Thomas Lundin.

Sedan unga år har Py Bäckman turnerat i de svenska folkparkerna och senare också på klubbarna med rockbanden NQB och Raj Montana Band.

Solokarriären inledde hon på 80-talet och just nu är hon aktuell med sin nionde soloskiva Vi är bara människor. De nya låtarna är ett samarbete med Ulf Lundell gitarristen Janne Bark.

Py Bäckman har rört sig både inom pop-, rock-, musikal- och visvärlden. Som sångerska och musiker och som låtskrivare och kompositör.

Musiken lever ständigt i henne. De nya låtarna hon skrivit med Janne Bark innehåller samma energi och finess som låtarna alltid gjort när Py Bäckman varit inblandad.

Lyssna på Py Bäckmans sånger i Thomas Lundins skivhylla!
I Vega Visor 25.5 kl. 21.05 och 31.5 kl. 8.05.

Mer om ämnet på Yle Arenan