Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hård kritik mot världens största flygövning i Sverige

Från 2015
Uppdaterad 25.05.2015 14:19.
Ett plan av typen Jas 39C Gripen lyfter under en flygshow i Eslöv den 5 juni 2011.
Bildtext Svenskt Jas Gripen-militärflygplan under en flygshow i Eslöv i juni 2011.
Bild: EPA/JOHAN NILSSON

Den kallas världens största flygövning och omfattar en tredjedel av Sveriges yta. Kritiken är hård mot att halva Norrland upplåts för samarbete med Nato-länder i Arctic Challenge Exercise, som inleds i dag.

Sverige, Finland och Norge är världländer och flera Nato-länder deltar, bland dem USA. Jämfört med svenska flygövningar är proportionerna på den här internationella övningen helt andra. Då det normala är ett par flygplan i luften samtidigt så kan det nu handla om 60-70 plan. Världens största flygövning under det här året kallas den, och berör en tredjedel av Sverige yta.

Det innebär helt nya övningsmöjligheter, anser den svenska försvarsmakten. Men Sveriges, och därmed också Finlands intima samarbete med Nato väcker frågor.

Ett trettiotal kulturarbetare och debattörer har fått till stånd en debatt om övningen, efter en uppmärksammad artikel i Dagens Nyheter.

Stina Oscarsson, teaterregissör och krönikör i DN.
Bildtext DN:s krönikör Stina Oscarsson,
Bild: Yle / Ingemo Lindroos

- Det handlar ju om det stegvisa närmandet till Nato som har skett under väldigt många år i Sverige, utan offentlig debatt. Och den här övningen är ju en del av det, eftersom det är ett samarbete med så många Nato-länder, säger Stina Oscarsson, som är teaterregissör och krönikör i DN.

"Svenskt-finskt samarbete räcker inte till"

Men förespråkarna svarar med att Sverige och Finland har erfarenhet av flera övningar tillsammans med Nato-länder och därför ligger det inte något dramatiskt i just den här flygövningen. Den svenska försvarsmakten uppger att övningsscenariot är en internationell fredsfrämjande krishanteringsinsats under FN-mandat.

- Vi vill bygga säkerhet tillsammans med andra och det bidrar att Sverige har tillgång till mycket goda övningsmöjligheter för flygstridskrafterna i Norrland, säger Allan Widman som är försvarspolitisk talesperson för det Nato-vänliga Folkpartiet.

Varför räcker det inte att öva bara inom Sverige eller mellan Sverige-Finland?

- Det är bra med svenskt-finskt samarbete. Men det är klart att varken det svensk-finska eller ens det nordiska samarbetet kommer att vara tillräckligt för att manifestera en förmåga att möta allvarliga hot. Då krävs samarbete också med andra länder.

Hur marknadsföra tystnad när flygen dånar?

Men för många invånare i Norrland är det allt annat än odramatiskt. Hur ska Sverige längre kunna marknadsföra tystnaden i Norrland? frågar sig turistföretagare. Renägare är oroade för att kalvningen störs.

Det handlar också om ett mentalt arv som går långt tillbaka då norrlänningarna har känt sig överkörda av större intressen: gruvdrift, vattenkraftens utnyttjande av älvarna eller som nu, internationella flygövningar. Allan Widman är medveten om problematiken.

Allan Widman, försvarspolitisk talesperson för det Nato-vänliga Folkpartiet.
Bildtext Allan Widman, försvarspolitisk talesperson för Folkpartiet.
Bild: Yle / Ingemo Lindroos

- Vi tar naturligtvis vederbörlig hänsyn till alla civila intressen, när försvarsmakten är ute och övar. Samtidigt är det här av fundamental säkerhetspolitisk betydelse för vårt land, att vi kan öka vår förmåga att samarbeta med andra och att vi kan visa omvärlden att vi är beredda att samarbeta, säger Widman.

"Det förvärrar det spända läget"

Efter flera år av nedskärningar har Sverige ett behov av att visa att man har börjat prioritera försvarsfrågan igen. Ett annat exempel är den Nato-ledda marina försvarsövningen Baltops i början av juni, där både Sverige och Finland deltar.

Som ett spektakulärt inslag i övningen kommer amerikanska bombflygplan att flyga direkt från USA för att simulera fällning av sjöminor utanför den skånska östkusten. Den svenska försvarsmakten säger att huvudsyftet är att man vill skicka en säkerhetspolitisk signal.

Stina Oscarsson anser att både Baltops och Arctic Challenge-övningen av maktdemonstrationer som är ett problem i sig.

- I det spända läget som finns nu, är det det klokaste vi kan göra - världens största flygövning i år? Och då manifestera att vi i princip kan ta Arktis. Det är lätt att räkna ut att den tilltänkta fienden i scenariot, som övningen kretsar kring är Ryssland. Jag anser att det här förvärrar läget säkerhetspolitiskt. Jag tror att vi måste satsa allt på att genom diplomatiska, ekonomiska och politiska medel försöka lösa situationen, och just därför tror jag att det är extra känsligt nu, säger Oscarsson.

Diskussion om artikeln