Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Professor: Finländare inte så sockerberoende som man påstår

Från 2015
Uppdaterad 25.05.2015 16:45.
Fazers godis

Finländare är inte lika vana vid sötsaker som övriga européer. Enligt professor Pekka Puska beror det delvis på att vi inte är riktigt så sötsugna som man ofta påstår.

Pekka Puska, känd bland annat som tidigare generaldirektör på Institutet för hälsa och välfärd (THL), har precis anlänt från en arbetsresa i Hongkong. Där har han jobbat med att hitta vägar till ett hälsosammare liv.

- För ett drygt år sedan tog myndigheterna i Hongkong kontakt med mig och bad mig komma som internationell expert till dem. Det gällde användningen av salt och socker. Man står framför samma problem där – att smittsamma sjukdomar minskar, men de har ersatts av bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, säger Puska.

- I Asien får man i sig mycket salt på grund av användningen av sojasås. Högt blodtryck och slaganfall är ett problem. Levnadsstandarden har stigit och hämtat med sig övervikt. Och man dricker mera sockerhaltiga drycker.

Sötkultur i andra länder

En stor användning av både salt och socker kan tänkas passa in på Finland också, men enligt Pekka Puska finns det en annan sida.

- Vi började på en hög nivå med saltanvändningen, men till exempel hjärnslagen har minskat med 30 procent. När det kommer till socker är vi inte ens nära nivåerna som finns på andra håll. De flesta undersökningar visar att finländarnas viktuppgång har stannat av.

Vi är på den goda sidan av sockerkonsumtionen enligt Puska. Orsaken är Finlands historia – vår kost har bestått av annat än socker.

- I de flesta nordiska länderna är sockerkulturen en annan än hos oss, det samma gäller många europeiska länder. För att inte tala om USA och Latinamerika – bland annat Kuba är ju en central sockerproducent.

Förr var det fett, nu är det socker

I en undersökning gjord bland europeiska skolelever tillfrågades 13–15-åringar om sina levnadsvanor. Undersökningen visar att finländska ungdomar ligger rätt bra till.

- Vårt lands skolelever använder till exempel lite läskedrycker jämfört med de 40 andra länderna i undersökningen.

- Man måste ändå komma ihåg att ojämlikheten ökat. Det finns de som tar väl hand om sig själva och det finns de som går upp i vikt. Finländarna är inte lika sockerberoende som man påstår, säger Puska.

I och med det så kallade Norra Karelen-projektet har professor Pekka Puska följt med finländarnas hälsa.

- Diskussionen här blir lätt väldigt svartvit. En måttlig sockeranvändning är inte giftig. Mättade fetter, mycket salt och lite grönsaker orsakar problem. I den här jämförelsen är det inte sockret som är problemet, trots att man nog ska fästa uppmärksamhet på det. Nu är det mode att tala om socker. Förut var det fett, säger Puska.

Yle Kainuu/Sanna Kähkönen