Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Jan Hautala blir ingen bobollsambassadör i Västnyland

Från 2015
Uppdaterad 25.05.2015 13:24.
Jan Hautala i Sportmåndag 25.5.2015.
Bildtext Jan Hautala i Sportmåndag.
Bild: Yle/Bubi Asplund

Köpmannen i nya mataffären i Ekenäs har spelat boboll på högsta nivå i många säsonger. Han har ändå inga som helst planer på att försöka få västnylänningarna att spela boboll.

Bobollstraditionerna fattas i huvudstadsregionen och Västnyland, säger Jan Hautala som gästade Sportmåndag 25.5. Boboll har däremot långa traditioner i Österbotten där också brottning har ett starkt fotfäste.

Hautala tänker inte starta juniorverksamhet i boboll i Ekenäs och Västnyland.

- Jag har inte tid för det. Då jag spelade satsade jag hundra procent på det. Det man sysslar med ska man göra helhjärtat, nu är jag här för att jobba i butiken, säger han.

Här spelas ishockey och fotboll

Orsakerna till att boboll inte har fått fotfäste i Helsingfors eller till exempel Västnyland är säkert många. Jan Hautala har sin syn på saken.

- Traditionellt ser många boboll som en ”juntti”-gren som spelas främst i Österbotten. Här i södra Finland spelas det ishockey och fotboll, säger han.

Det var den österbottniska traditionen för boboll som fick Jan Hautala att börja spela boboll.

- Om vi skulle ha stannat i Stockholm när jag var liten, skulle jag kanske ha börjat spela fotboll eller ishockey. Men i Seinäjoki var och är boboll väldigt populärt, säger han.

Boboll är en krävande sport

Han säger att boboll på toppnivå är en rolig och attraktiv sport för att den är så krävande.

- Boboll kräver snabbhet i fötter och händer, motoriken måste vara bra och den kräver ett gott spelöga. Samspelet med lagkamraterna måste också fungera, Messi är inte heller bra om han inte har bra killar med sig.

Jan Hautala var bara 15 år gammal då han debuterade i herrarnas FM-serie i fostrarklubben Seinäjoen Maila-Jussit. Han var 16 år då han spelade sin första hela säsong i klubbens representationslag.

Han har också representerat Uleåborgsklubben Oulun Lippo och Koskenkorvan Urheilijat. Hautala har spelat över 450 matcher i högsta bobollsserien. Han är trefaldig finsk mästare och har fler än tio FM-medaljer i pokalskåpet.

Boboll är svårt i början, säger han. Det är till exempel svårt att träffa bollen med slagträet.

- Det är kanske en orsak till att många inte gillar boboll. Det är lättare att spela till exempel fotboll tillsammans med de andra eleverna.

Radio Vega Västnyland

14:08

Diskussion om artikeln