Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Brodera på metallstängsel

Från 2015
Uppdaterad 08.04.2020 12:21.
broderi

Att pigga upp sin omgivning med garn, så kallad garnbombning, är en företeelse som sprider sig över hela världen. Virkade och stickade alster klär lyktstolpar och träd eller varför inte en hel buss.

Allt för att sprida glädje och kreativitet och mjuka upp våra omgivningar. Virkgraffiti, stickgraffiti eller garnbombning, namnen är många och garnen och hantverket kan variera.

Det som är gemensamt är att det inte förstör någons egendom eller naturen för all framtid, det är en förgänglig konstart och lätt att avlägsna med en sax. Men framförallt är det en hyllning till skapandet, till det handgjorda, skaparglädjen och lekfullheten.

För att brodera på ett stängsel behöver du inte mer än ett nystan och en sax. Knyt kryss så som det känns bäst för dig, enligt ett korsstygnsmönster eller på fri hand.

Jag använde mattrasor som var ganska tjocka, så att de skulle synas bra och så knöt jag kryss på många olika sätt. Ibland bara ett singelkryss och emellanåt virade jag garnet vidare när det skulle vara många kryss efter varandra.

Pröva dig fram till en metod som du tycker känns smidig, allt efter nätets storlek och din fingerfärdighet. Det finns inget rätt eller fel!

I och med att gallret jag broderade på har rutor på snedden så fungerade det inte att helt följa ett korsstygnsmönster som är tänkt för raka rutor.

Anpassa ditt mönster efter materialet och storleken på rutorna och mät och räkna ut vad som ryms. Jag frågade om lov av fastighetsskötaren innan jag gjorde min garngraffiti. Den har hållit sig fin nu i snart ett år.