Hur nära grannens stuga får man fiska?
- Det finns inga exakta meteravstånd här. Det är subjektiv bedömning från bådas sida som gäller, säger fiskerikonsulent Marcus Wikström.
Inte ens i den nya lagen om fiske finns det något exakt meteravstånd för hur nära sommarstugorna fritidsfiskare får komma. Smärtgränsen varierar och det handlar om en överenskommelse mellan fiskare och stugägare, säger Wikström.
"Det hör till god ton att lyda"
Stugägaren kan be fiskaren hålla sig på lite längre avstånd från stugan. Det hör till god ton att man lyder som fritidsfiskare.
Du får många frågor om det här, vad kan anses vara ett artigt avstånd?
- Det är svårt att säga. Jag har varit med om att folk tyckt att 50 m är ok, för andra har 200 meters avstånd inte räckt till.
- Så har jag varit med om situationer när folk har bett fiskarna komma närmare för att komma till bättre fiskeplatser.
- Man ser alla typer av stugägare. Man måste ta seden dit man kommer, betonar Wikström.
Artigt avstånd ute på sjön eller till havs är en känslig fråga i skärgården konstaterar Wikström.
Wikström betonar att det finns mycket sommarstugor numera i skärgården och det kan ibland vara svårt för fritidsfiskarna att komma till bra platser numera, utan att komma för nära någons stuga i skärgården.
I den nya lagen om fiske som träder i kraft vid årsskiftet sägs det också att man inte får störa sådant fritidsfiske som utövas lagligt.
"Stugägare får inte härja i onödan"
- Man får inte som stugägare gå och härja ifall fritidsfiskaren befinner sig 200 meter ifrån en sommarstuga - fast stugägaren tycker att fiskaren kommer för nära. Då bryter stugägaren i sin tur mot lagen. Den nya lagen om fiske stadgar om det här.
Ifall man som stugägare upplever att ens vilja inte blir hörd om avstånd, vem kan man kontakta och anmäla om det här?
- Man kan prova ringa närmaste fiskeövervakare eller polisen. Det är inga lätta frågor. Båda frågar säkert om avstånd och ha egna åsikter om vad som är lämpligt avstånd.
- Får man som fritidsfiskare upprepade tillsäganden så blir det ju obehagligt för en själv också, funderar Wikström vidare. Man bör nog också lyssna på stugägarens version av det hela, även om man tycker att man går miste om en fin fiskeplats.
Det kommer dagar då stugägaren inte är på plats och då har man ju fritt fram att fiska. Artighet gäller - på båda sidor.
Behövs fler fiskeövervakare
- På vissa ställen är det svårt att få tag på en fiskeövervakare. De flesta finns i Södra Finland, sedan blir det glesare både österut och norrut. På nätet hittar man kontaktuppgifterna.
- Har man tur får man tag på en fiskeövervakare - och har man riktigt tur är han eller hon ute på sjön. Vi behöver fler fiskeövervakare, det är helt klart. Gärna skulle jag se en fördubbling av antalet - eller mer.
Enligt Wikström är fiskeövervakarna inte bara poliser på vattnet - de kan också hjälpa och ibland upplysa folk om fiskeplatser, efter att ha kollat fiskekorten förstås.
- Vi på fritidsfiskarna tycker att fiskeövervakarna innebär ett stort plus.
Man måste vara fiskeövervakare eller polis för att fråga om fiskeloven. Som vattenägare kan man inte kräva att få se kort av dem som rör sig på fiskevattnen.
Man måste vara fiskeövervakare eller polis för att fråga om fiskeloven. Som vattenägare kan man inte kräva att få se kort av dem som rör sig på fiskevattnen.
- Särskilt de som sysslar med trolling hör till de ivrigaste fiskarna och de har många gånger korten i skick.
Vattenägare som svirvlar på egen brygga behöver tillstånd
Wikström säger att fiskeloven är mer oklara för folk som fiskar en eller två gånger i året och går ut på sin egen brygga och kasta lite med kastspö eller liknande.
- De kanske inte ens vet att de måste ha fiskeloven i skick förrän de får röra kastspöt.
- Ju fler attiraljer en fiskare har, desto större är sannolikheten att korten är i skick, summerar Wikström.
Påminn ännu om gällande fiskelov i sommar?
Det statliga kortet är obligatoriskt för alla mellan 18-64 år. Det länsvisa fiskekortet behövs ifall man fiskar med kastspö. Det länsvisa kortet gäller bara för ett spö, eller ett drag, enligt den nuvarande lagen som gäller till årsskiftet.
I den nya lagen slås fiskeloven ihop till ett enda lov och ändringen träder ikraft vid årsskiftet.
Här hittar du mer material om gällande fiskelov i år.
Delta i #fisketsdag i Radio Vega 13 juni
I den direktsända radiosändningen medverkar experter, förståsigpåare, yrkesfiskare, forskare, kockar, fritidsfiskare med flera. Fiskets dag, den 13 juni i Radio Vega, på svenska.yle.fi och #fisketsdag!
Skicka in bild på din största fångst i sommar till lordax.vega@yle.fi.