Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Den fjärde enkelbiljetten kan vara din

Från 2015
Uppdaterad 25.05.2015 19:19.
Logo
Bildtext Vill du försöka förstå människosmuggling? En biljett till Europa väntar på resenär.
Bild: Yle

Fyra personer, fyra slutna väggar. Totalt mörker. De är inte flyktingar på livsfarlig resa över Medelhavet, men de försätts i en liknande situation. Du kan bli en av dem.

Enkelbiljett till Europa är ett samarbete mellan Radio X3M och Yle Kioski. Det består av inslag som ska belysa problematiken kring människosmuggling.

Projektet kulminerar i en simulering på Vasa torg den 6.8, konstens natt. Då kryper fyra personer in i en container, där de ska sitta inlåsta i ett helt dygn. Kommer de att få större förståelse för de tusentals personer som smugglas över Medelhavet varje år?

Syftet ökad förståelse

Projektledare Catariina Salo berättar om upplägget:

– Syftet är att kunna sätta sig in i en annan människas svåra situation, att få ut mer empati ur människorna.

Fyra människor får inblick i människosmugglingens krassa verklighet, berättar Catariina, och då kan de berätta om sina upplevelser för omvärlden. Detta kan så ett frö av förståelse kring fenomenet.

Möjligast verklighetstroget

Den simulerade situationen kommer att göras så autentisk som möjlig. Containern är äkta, men är med måtten tolv gånger tre meter aningen rymligare än i en verklig situation.

Catariina berättar att deltagarna kommer att ha tillgång till vatten och någon sorts föda, antagligen i form av stänger av något slag.

– Det absolut nödvändigaste finns tillgängligt, inte hela kostcirkeln.

Det kommer att vara beckmörkt. En potta kommer att finnas i containern, men det är egentligen det enda specialarrangemanget. För övrigt är situationen så verklighetstrogen som möjligt.

Den största skillnaden till den verkliga fysiska situationen är att läkare och ordningsvakter kommer att finnas på plats för att se till att allt går som det ska. Den största skillnaden är ändå psykisk, för en simulering kan aldrig bli riktigt autentisk, hur verklighetstrogen den än är.

Ovissheten, som är ett faktum i ett verkligt fall av människosmugglig, går inte att simulera.

Bildtext Catariina Salo leder projektet Enkelbiljett till Europa.
Bild: X3M/Johanna Lindh

– Du vet var din resa börjar och slutar.

Obokad biljett

Tre personer, alla kända profiler, har valts ut för att delta i containerprojektet. Men den fjärde enkelbiljetten till Europa är ännu obokad.

Du som söker ska ha en genuin vilja att sätta dig in i den karga verklighet som människosmuggling är. Inga andra kriterier finns, vem som helst kan anmäla sig frivillig. Svår klaustrofobi kan ändå vara ett hinder, du ska ha en vilja och tro på att du klarar av att vistas i containern i 24 timmar.

Ändå går det givetvis att avbryta när som helst. Men den som lämnar containern får inte återvända.

– Om du går ut är du död, säger Catariina och syftar på hur det skulle se ut i en verklig situation, då de två alternativen krasst sett är att stanna i containern eller mista livet.

Av de fyra personer som stängs in i containern finns en plats ännu ledig. Det här är din möjlighet att få en enkelbiljett till Europa. Fram till 29.5 kl 23.59 har du chans att ansöka om en biljett. Mejla catariina.salo(at)yle.fi.