Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåbåtar till svenska flottan

Från 2015
Uppdaterad 27.05.2015 15:57.
Aluminiumbåtar i hamn
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Weldmec Marine från Ölstens i Borgå har tagit ett stort steg in på den svenska marknaden. På måndagen överlät företaget fem stycken stora aluminiumbåtar till den svenska försvarsmakten.

I hamnen i Tolkis firas leveransen med laxsoppa och trubadur. Weldmec Marine har en egen liten flyttande båtmässa vid kajen. Förutom de skjutfältsbåtar som leveras till Sverige finns också Lamors lite större farkoster och räddningsverkets senaste tillskott på plats.

Man vid brygga
Bildtext Marknadsföringschef Jari Ahoranta.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

För Borgåföretaget handlar det om en viktig milstolpe att serietillverka fem nya farkoster. Affären är värd omkring 1 750 000 euro.

- Det är en väldigt fin referens för oss att få leverera fem båtar till svenska flottan, säger Weldmecs marknadsföringschef Jari Ahoranta.

Aluminiumbåtar i hamn
Bildtext Weldmec ordnade flyttande båtutställning i Tolkis på måndagen.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Enkla men välbyggda

Båtarna är elva meter långa och gör 34 knop. Vid kajen är intrycket robust och enkelt. Det här är båtar som ska hålla.

- De här båtarna är avsedda för att bogsera ut skjutmål för svenska marinens skjutövningar. Relativt enkla båtar men välbyggda.

Som ett specialkrav nämner Ahoranta den granatsplittersäkra livflotten på varje båt.

Till Sverige via Hangö

man i båt
Bildtext Robin Johansson från svenska försvarets materielverk.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

De fem skjutfältsbåtarna har Hangö som första etappmål på färden västerut. Robin Johansson, från svenska försvarets materielverk är nöjd både med båtarna och med vädret ute till havs.

- Jag tycker det är en jättefin båt vi har fått, mycket fint hantverk. Prissättning är det dessutom inget fel på, säger Johansson.

- Vi ska göra sjöarbeten med båtarna, lägga ut mål och bärga saker. Därför behöver vi ett bra arbetsdäck och det har den här modellen.

Weldmec Marin har tillverkat omkring 20 yrkes- och myndighetsbåtar det senaste året. Företaget satsar på att inrätta sig i Tolkis. Dit flyttar bolaget i september.

- Här får vi en storhall att jobba i och kan satsa allt mer på att bygga större farkoster samt syssla med underhåll av dem, säger Jari Ahoranta.