Tövädret skapar skridskofest i Havanna

Det historiska tövädret mellan USA och Kuba har gett Havanna en konstinstallation från New York i form av ett skridskojippo. Havanna öppnar i vår för både konstnärer och jurister från USA.
Över 200 konstnärer från över 40 länder deltar i den tolfte konstbiennalen i Havanna. Den samlar framförallt konstnärer från Latinamerika och Karibien men intresset är i år större än tidigare också i många andra länder.
Den nyöppnade biennalen har fått hela huvudstaden att blomma upp med konst, musik, dans, parader och föreställningar i en månads tid fram till midsommar.
Ett av de fysiskt mest aktiverande projekten är skridskobanan som några New York-konstnärer har hämtat till Havanna. Till projektet hör också över 200 skridskor som brooklynkonstnären Duke Riley har haft med sig från New York.
Töväder efter kalla kriget
Isbanan är en interaktiv konstinstallation som symboliserar det nya tövädret efter över 50 år av kallt krig mellan USA och Kuba.
- Jag tror att USA och Kuba allt mer kommer att satsa på kulturutbyte mellan länderna som en följd av de förbättrade relationerna. Tiden med USA kan vara både positiv och negativ och jag tror att en del saker antagligen kommer att få stor betydelse, säger Riley vid isbanan.
Unga och gamla kubaner samlas för att förundras över miraklet med isbanan vid den berömda strandboulevarden Malecón under den gassande solen i Havanna.
Malecón löper 8 km längs huvudstadens kustlinje söderut från gamla stan och har blivit en symbol för det nya businessklimatet i Kuba efter att kubanerna fått rätten att äga affärsföretag.
Symbolen får en extra laddning av att det var USA som lade grunden till boulevarden år 1901 när USA hade infört ett provisoriskt militärstyre på Kuba. Idag är strandboulevarden stämningsfullt upplyst om kvällarna.
- Det här är en fin upplevelse, nåt jag vill uppleva också i framtiden, säger Mario Bengoechea på skridskor vid isbanan. Det är en unik upplevelse. Ingenting liknande har nånsin existerat här, säger han.
Konstnären Duke Riley kommer också att ordna hockeytävlingar och evenemang med isdans på den provisoriska konstarenan vid strandboulevarden.
- Jag har alltid varit intresserad av utrymmet där vatten möter land i det urbana lanskapet, har Riley sagt tidigare till Village Voice.
Konstnärer och jurister banar väg
Det nya konstutbudet i Havanna är i linje med vad amerikanerna främst i New York har fått uppleva de senaste åren. President Barack Obama har redan tidigare gjort det möjligt för kubanska konstnärer och artister att ställa ut och uppträda i USA. Obama gick emot förbudet som föregångaren George Bush hade infört som hindrade kubanska konstnärer från att besöka USA.
Ett konkret exempel på det nya tövädret är advokatförbundet i Florida som för första gången besöker Havanna. Advokaterna ska kartlägga de juridiska villkoren för de nya affärskontakterna som öppnar sig med Kuba. Det är omkring 40 amerikanska advokater som under de sista dagarna i maj kommer att förhandla med den kubanska regeringen och med sina kubanska kolleger. Det gäller flera konkreta frågor som till exempel teleförbindelser och bankverksamhet.
Delegationen består av företrädare för alla de stora advokatfirmorna i Florida där många redan har arbetat under högtryck sen Obama i december meddelade om de nya diplomatförbindelserna med Kuba.
Juristerna och affärsmännen räknar med att diplomatkontakterna så småningom också kommer att öppna handeln mellan länderna. Det förutsätter att USA stryker Kuba från sin lista över länder som stöder terrorism.