"Vi försöker undvika onödig teori"
Bäst i test - igen! Point College i Borgå är för andra gången i rad bäst i Finland bland de yrkesskolor som har utbildning inom flera branscher.
Också i fjol visade Point College framfötterna i den nationella undersökningen och kammade hem förstaplatsen. Undersökningen har gjorts av Undervisnings- och kulturministeriet.
Point College
- Utbildning inom företagsekonomi och social- och hälsovård
- Utbildningsprogram: 8 - 10
- Studerande på ungdomsstadiet: 410 - 440
- Vuxenstuderande: 300 - 400
- Antal läroavtal: 220
- Personal: 70
- Lärare: 55
Källa: Point College
Ett av kriterierna är att eleverna utexamineras från sina skolor. Rektor för Point College, Sari Gustafsson, säger att skolan tillämpar aningen gammalmodiga metoder för att få eleverna att bli klara i tid.
– En del elever gillar kanske inte att vi ser efter dem. Det kan vara lite pressande. Vi ringer dem och försöker få dem att göra sina uppgifter så att de kan bli färdiga.
Men skolan vill ju bara elevernas bästa, och när de väl blir klara är de väldigt nöjda, berättar Gustafsson. Att bry sig om vad eleverna håller på med är viktigt i Point College.
– Utländska studerande säger att det märks att vi bryr oss om eleverna, det känns bra att höra.
Innovativ skola
Men att jaga elever hör inte till lärarkollegiets huvuduppgifter. Point College har mycket annat att tacka sin framgång för.
– Vi är en innovativ skola och lärarna får vara kreativa i sin undervisning, berättar Gustafsson.
Hon poängterar också att det är viktigt för eleverna att lära sig att ta ansvar, vilket inte alltid är helt enkelt.
Ungdomar är kritiska vilket innebär att både lärare och rektor måste kunna lyssna på eleverna och ta emot feedback
– Och sedan måste vi förbättra oss i vår undervisning, hela tiden.
Alla behöver inte kunna skriva
Under de senaste åren har man satsat på mycket aktivitet i skolan. Eleverna får träffa olika människor och åka på besök för att studierna ska kännas roliga och ha en rytm som passar ungdomarna.
– Vi gör mycket hela tiden. Vi har temadagar och olika projekt på gång, säger Gustafsson.
En tumregel är att undervisningen ska vara konkret och ha en anknytning till arbetslivet. Eleverna håller på med praktiska uppgifter och de arbetar tillsammans.
– Vi försöker undvika onödig teori och det tror jag att ungdomar tycker om.
En viktig aspekt i undervisningen är att eleverna får visa upp vad de kan utan att skriva en lång rapport. Utgångspunkten är att göra någonting och visa vad man lärt sig.
– Eleverna kan till exempel filma en kort snutt eller visa upp att de kan betjäna kunder på olika språk.
Gustafsson säger att det är viktigt att komma ihåg att många nog kan berätta vad de lärt sig, men de har svårare att få ner tankarna på papper. Därför lönar det sig för skolan att anpassa sig efter elevernas behov.
– Vi försöker använda evalueringsmetoder som motiverar eleverna.
Yrkesutbildningen ska vara tre år lång
Över åttio procent av Point Colleges elever får jobb efter avklarade studier. De flesta jobbar också under studietiden. Av alla elever söker sig en tredjedel till andra skolor efter att de fått sin examen. Just nu har skolan ungefär 700 studerande.
– Vi tycker att det är väldigt viktigt att yrkesutbildningen är tre år, med tanke på de ungas självkänsla. De är inte mindre värda än de som går i gymnasiet.
Småskaligheten får ros
Sanne Nyholm arbetar som lärare i ämnet visuellt säljarbete och Annika Lindfors arbetar som ADB-lärare. De tror båda att småskaligheten i skolan har positiv inverkan på elevernas prestationer.
– Man märker snabbt om en elev behöver extra hjälp, då kan man ta till förebyggande åtgärden innan det är för sent, berättar Nyholm.
Lindfors säger att det är bra med små undervisningsgrupper eftersom man lär känna eleverna och kan påminna dem om ogjorda uppgifter. På detta sätt undviker man att eleverna inte blir klara i tid.
– Eleverna är viktigast för oss och de ska alltid komma i första hand, säger Lindfors.
Praktiken är roligast
På lördag kommer närmare 150 elever att utexamineras från Point College. Om ett år väntar sig Janika Siitonen att hon ska vara med om samma sak. Nu studerar hon för andra året till närvårdare.
Siitonen har trivts bra i Point College och hon tycker att undervisningen fungerat fint. Hon valde att söka till skolan eftersom hon tycker om att arbeta med människor och vill hjälpa andra.
– Det bästa med skolan har varit praktiken. Då har jag fått pröva på allt möjligt nytt.
Siitonen bekräftar det som rektor Sari Gustafsson säger: undervisningen är väldigt praktisk. Det tycker Siitonen också om, eftersom man lär sig bäst genom att själv få pröva på olika saker som väntar en i arbetslivet.
– Det är roligare än att sitta stilla i skolan och lyssna.