Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ministerierna kvarstår, ministervalen återstår

Från 2015
Uppdaterad 26.05.2015 13:13.
Regeringsbildarna Sipilä, Soini, Stubb möter pressen på Smolna
Bildtext Regeringsbildarna Sipilä, Soini, Stubb möter pressen på Smolna
Bild: Bengt Östling/YLE

Förhandlingarna om regeringsprogrammet har avslutats, de stora besluten har fattats. Nu pågår endast redigering, översättningsarbete och ministerval.

Det var tre förtegna partiledare som ställde upp för pressen på måndag kväll i statsrådets festvåning i Helsingfors. De flesta frågorna fick svaret:

- Det ser ni på onsdag, då regeringsprogrammet publiceras.

Ministrarna ska få plats i ett landskapskontor

Regeringsbildaren Juha Sipilä verkar ha fått avstå från planen på bara 12 ministrar i den nya regeringen. Det blir flera, men hur många är oklart. Några politiska statssekreterare kommer också att behövas, framgick det vid presskonferensen på måndag kväll.

Däremot kvarstår ministerieorganisationen med tolv ministerier, inklusive statsrådets kansli. Ministrarnas arbetsfördelning är inte klar.

På Sipiläs förslag ska regeringens ministrar under den första månaden jobba i ett landskapskontor tillsammans med ledande tjänstemän för att finslipa regeringens verksamhetsplaner.

Den nya regeringens ska införa en kollegial arbetskultur med stort förtroende, som ska byggas upp i kontorslandskapet.

Vem får plats i den nya regeringen?

Sannfinländarnas Timo Soini uttryckte bekymmer om fördelningen av ministerkandidater.

- Det är ganska tungt att fatta beslut där man vet att det finns många kunniga människor för posterna. Men alla kan inte få plats i regeringen, några blir besvikna, några mycket glada, konstaterade Soini.

- Om man kan komma överens om programmet så är det också lättare att plocka in ministrar, men det är inte lätt, sade Soini.

- Det är alltid hårt att fördela ansvaret, men det är också skojigt.

Varannan damernas?

På frågan om det finns plats för kvinnor i regeringsgruppen svarade Soini att det finns plats för bägge könen. Det försäkrade också de övriga partiordförandena.

Blivande statsministern Juha Sipilä sa sig ha uppmanat de övriga partierna att komma ihåg jämställdheten då ministrarna ska utses. Men varje parti fattar besluten självständigt, tillade han.

Samlingspartiets ordförande Alexander Stubb tillbakavisade påståendet om ojämn könsbalans. Det har varit jämnt åtminstone i Samlingspartiets grupper i regeringsförhandlingarna, sade Stubb.

Kort program presenteras på onsdagen

Regeringsprogrammet blir kort och strategiskt, med ekonomiska bilagor. Resten av detaljfrågorna avgörs under sommaren och hösten.

- Klart vi är lättade, sa regeringsbildaren Juha Sipilä på måndag kväll. Några småsaker återstår ännu för tisdagen som kräver krafter. Pressen har fått beskedet att det inte lönar sig att komma till Smolna på tisdagen.

På onsdag eftermiddag presenteras regeringsprogrammet, samma kväll möts regeringspartiernas riksdagsgrupper för att börja arbetet med att ge klarsignal för regeringsmedverkan och utnämna ministrar.

På fredag kan regeringen Stubb avgå och regeringen Sipilä utnämnas av republikens president.