Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Dagstidningar från Sverige sade adjö till Finland

Från 2015
Uppdaterad 25.05.2015 23:12.
Det går inte längre att hitta dagstidningar från Sverige i finländska affärers tidningshyllor. I framtiden kan även andra utländska dagstidningar försvinna från utbudet

Det går inte längre att hitta dagstidningar från Sverige på tidningshyllorna i finländska affärer. I framtiden kan även andra utländska dagstidningar försvinna ur utbudet.

Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet har inte funnits i sortimentet på en lång tid. Under det här året försvann även Aftonbladet och Expressen från de finländska butikerna.

– Det är inte längre lönsamt att exportera dem från Sverige till Finland, säger Ulla Noreila från Lehtipiste.

Lösnummerförsäljningen av utländska dagstidningar är nästan obefintlig i Finland.

– Det handlar om några tiotal sålda nummer per titel, någon business har vi inte gjort med det här på 10 år, säger Noreila.

Dagstidningsutbudet har krympt till en fjärdedel av vad det var för 20 år sedan. I Finland säljs numera bara tio utländska dagstidningar varav Financial Times, International New York Times och Die Zeit är populärast.

– Som det ser ut nu finns ingen av de här tidningarna kvar om fem år, säger Noreila.

Förläggare för utländska dagstidningar har slutat med exporten på grund av en allt lägre efterfrågan och förhöjda kostnader, bland annat inom flygtransporten.

Förra året köpte finländarna lösnummer för 200 miljoner euro. Av den summan var andelen utländska dagstidningar var ungefär en halv miljon euro, det vill säga 0,25 procent.

Jonni Aromaa, Yle Uutiset